Gönderiler

Marka Araması Nedir? Neden Önemlidir? Marka Aramaları Neden Düşer?

Marka Araması

2025 yılında Google’ın organik arama sonuçları her zamankinden daha rekabetçi hale gelecek. Bu nedenle tanınmış bir isme sahip işletme için, markalı aramasından gelen organik trafik, karlı bir işletme sahibi olabilmek için kritik bileşenlerden biri olacak. Peki marka araması ve marka trafiği nedir? Marka aramalarından gelen trafik düştüğü zaman ne olur? Marka aramaları ve marka trafiği neden düşer? Düştüğünü nasıl anlayabiliriz ve bu düşüşü engellemek, tekrar iyileştirmek için neler yapabiliriz? İşte siz bu içerikte marka aramaları için neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Eğer markalı organik trafiğinizde bir değişiklik fark ettiyseniz endişelenmeyin. Markalı trafiğinizdeki değişikliklerin basit açıklamaları ve çözümleri olabilir. Bu markalı trafik rehberinde, markalı trafiğinizin düşmesinin en yaygın nedenlerini ve bu zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olacak uzman ipuçlarını inceleyeceğiz. Markalı arama trafiğinizi tekrar yükselişe geçirmenizi sağlayacağız.

E-ticaret sitelerinde hedef kitleye erişmek için SEO çalışmaları büyük avantajlar oluşturur. Maliyetsiz bir şekilde hedef kitlenize erişmek, daha fazla satış yapmak ve e-ticaret sitesi üzerinden yeni bir gelir kapısı elde etmek için SEO çalışmalarına hemen başlayın! Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki içeriğe göz atabilir, SEO çalışmalarının nasıl yürütülmesi gerektiğini öğrenmeye başlayabilirsiniz.

E-Ticaret SEO Çalışmaları İçin Kapsamlı Rehber

Marka Araması

Adından da anlaşılacağı gibi, markalı trafik, bir marka adı araması sonucunda web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları ifade eder. Bu, doğrudan bir marka adı araması olabileceği gibi, kullanıcıların belirli bir web sayfasına ulaşmak için çeşitli parametrelerle marka adını aramasını içerebilir.

Örneğin akıllı telefon satın almak isteyen bir kullanıcı aşağıdaki aramayı gerçekleştirebilir;

  • Samsung akıllı telefon

Yukarıdaki aramayı yapan kullanıcı bir marka araması gerçekleştirmiştir. Bu arama ile Samsung markalı akıllı telefon araştırması yapıyor olabilir. Ya da Samsung markalı akıllı telefon satın almak istiyor olabilir. Çok genel marka araması olduğundan bu arama terimi için, aranma hacmi yüksek bir anahtar kelime olduğunu söyleyebiliriz.

Benzer bir şekilde kullanıcılar aşağıdaki gibi bir arama yapabilir;

  • fiyat performans telefon modelleri

Bu arama, ürün detayına ait spesifik bir özellikle beraber gerçekleştirebilir;

  • Android fiyat performans telefon modelleri

Yukarıdaki aramayı yapan kullanıcının amacı, Android işletim sistemine sahip, fiyat ile performans oranı uygun bir telefon modelini araştırmaktır. Bu arama terimi için arama hacmi düşük, ancak spesifik bir arama olduğundan satın alma ya da satın alma öncesi araştırma yapma/bilgi alma amacı ve arama niyetiyle gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Benzer şekilde bu arama aşağıdaki gibi olabilir;

  • Samsung fiyat performans telefon modelleri

Yukarıdaki arama da “Samsung akıllı telefon” anahtar kelimesinde olduğu gibi bir marka aramasıdır. Bu anahtar kelimede bir markaya ait anahtar kelimedir. Böyle bir arama yapan kullanıcının amacı Samsung markalı, fiyat performans oranı iyi olan telefon modelleri hakkında satın alma öncesi araştırma yapma ya da bilgi amacı ile beraber doğrudan satın alma davranışı ile gerçekleştirilir.

Kullanıcılar, URL’nizi yazmak veya istedikleri sayfaya gitmek yerine, Google’ı web sitenize ulaşmak için bir gezinme aracı olarak kullanıyor. Bu, marka adınızı belirli ürünler, hizmetler ve diğer ilgili terimlerle birleştiren aramaları içerebilir. Markalar tanındıkça, tekrar müşteri kazanıp yeniden pazarlama kampanyaları yürüttükçe, markalı trafik doğal olarak artar.

Marka Trafiği Neden Önemlidir?

Markanızla o kadar ilgili kullanıcılar hayal edin ki diğer seçeneklerle ilgilenmiyorlar… İşte markalı arama trafiğinin değeri tam olarak burada kendini belli ediyor.

Markalı trafik, zamanla ve farkındalıkla gelir. Organik web sitesi trafiğinde, markalı trafik oldukça karlıdır ve bir SEO kampanyasının başarısı için birçok nedenden dolayı temel bir bileşen oluşturur.

Yüksek Alaka, Yüksek Dönüşüm

Marka adınızı arayan kullanıcılar, hikayenizi zaten biliyordur. Kim olduğunuzu, sorunlarını nasıl çözeceğinizi biliyorlar ve genellikle satış veya dönüşüm hunisinin son aşamalarında olan kullanıcılardır. Markalı trafik, kullanıcıların web sitenizi aradığı ve (çoğu durumda) satın alma işlemini tamamlamaya veya markanızla etkileşim kurmaya hazır oldukları anlamına gelir.

Otorite ve Güven

Markalı bir arama terimi aracılığıyla bir web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, rekabetçi, markadan bağımsız arama terimleri aracılığıyla gelen kullanıcılardan daha yüksek bir güven seviyesine sahiptir.

Müşteri Sadakati

Marka trafiği sadece kullanıcıların satın almaya hazır olduğunun bir göstergesi değil, aynı zamanda müşteri bağlılığınızın ve sadakatinizin arttığının da güçlü bir işaretidir. Markalı arama terimleri aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcılar genellikle tekrar eden müşteriler veya mevcut müşterilerdir.

Düşük Hemen Çıkma Oranları

Hemen çıkma oranları doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, markalı aramalardan gelen düşük hemen çıkma oranları, hoş bir pazarlama raporu sağlar. Markalı arama, hemen çıkma oranlarını etkili bir şekilde düşürür, sitede kalma süresini artırır.

Marka Trafiği Nasıl Ölçülür?

Marka trafiğinizi ölçmez ve izlemezseniz düşüp düşmediğini bilemezsiniz. İşte marka trafiğinizi ölçmek, nasıl performans gösterdiğini kontrol etmek ve geliştirilmesi gereken alanları belirlemek için bazı güvenilir yollar;

  • Google Search Console kullanarak arama sorgularını marka adınız ve varyasyonları ile filtreleyin. Her marka ile ilgili arama sorgusundan kaç tıklama ve gösterim aldığınızı görebilir ve performansınızı birden fazla zaman diliminde karşılaştırabilirsiniz.
  • Google Analytics’teki ‘Organik Arama’ raporunu kullanarak marka adı aramalarından gelen tüm trafiği filtreleyin. Markalı trafiğinizin davranışını, performansını ve dönüşümünü analiz edebilir ve bunu diğer trafik kaynakları ile karşılaştırabilirsiniz.
  • Ahrefs, Semrush ve Moz gibi SEO araçlarını kullanarak markalı anahtar kelimelerinizi izleyip takip edin. Markalı anahtar kelimelerinizin görünürlüğünü, sıralamalarını, arama hacmini ve arama sonuçlarındaki dalgalanmaları görebilirsiniz.

Marka Trafiğinizin Düşmesinin Nedenleri

Marka trafiğinizin düştüğünü fark ettiniz… Nedenini veya nerede yanlış yaptığınızı bilmediğiniz için kavraması zor bir durum olabilir. Ancak sorunu belirlemek, doğru stratejiyi uygulayarak markanızın çevrimiçi varlığını iyileştirmek için çok önemlidir. İşte marka trafiğinizin düşmesinin en yaygın 7 nedeni ve bunu düzeltmek için yapabileceğiniz şeyler.

1. Google Ads’de Marka Anahtar Kelimelerine Teklif Verme

Google Ads’de marka anahtar kelimelerine teklif vermek, markalı trafiğin düşmesinin bir numaralı nedenidir. Marka adınıza teklif vermek, organik markalı trafikte azalmaya yol açar. Kullanıcılar organik arama sonuçları yerine reklamlara tıklayacaktır, bu da çabalarınızı verimsiz hale getirebilir. Organik trafiği yeniden kazanmak için markalı anahtar kelimeler üzerindeki reklam harcamalarınızı azaltmayı düşünün. Alternatif olarak, reklam metninizi farklı kullanıcı niyetlerini hedefleyecek şekilde optimize edin.

2. Sosyal Medya Pazarlamasında Değişiklikler

Sosyal medya pazarlaması, marka adını duyurmakta etkilidir. Sosyal medya aktivitelerinizi azaltmak, daha az kişinin markanızı aramasına neden olur. Sosyal medyayı pazarlama stratejinizde kullanıyorsanız, düşüşün sosyal medya varlığınızla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için markanızın performansını analiz edin. Stratejinizdeki boşlukları tespit edin ve marka farkındalığınızı artıracak yeni bir kampanya planlayın. Daha sık ve düzenli paylaşım yapmak, kaliteli içerik oluşturmak da faydalı olacaktır. Hedef kitlenizi iyi tanıyın ve buna göre uyarlamalar yapın.

3. Diğer Pazarlama Aktivitelerinde Değişiklikler

Diğer pazarlama aktivitelerinde yapılan değişiklikler, marka adı aramalarını olumlu (daha fazla görünürlük) veya olumsuz (daha az görünürlük) yönde etkileyebilir. Son zamanlarda bir içerik pazarlama kampanyasını sonlandırdıysanız, e-posta pazarlama ve bültenlerinizi azalttıysanız veya web sitenizi yeniden tasarladıysanız, her bir pazarlama değişikliğinin markalı trafik üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirin ve düşüşe neden olan faktörleri belirleyin. Soruna göre, başarılı kampanyaları yeniden gözden geçirebilir veya yeni pazarlama kanalları oluşturabilirsiniz.

4. Anahtar Kelime Kanibalizasyonu

Anahtar kelime kanibalizasyonu, aynı anahtar kelime için birden fazla web sayfasının rekabet etmesi durumunda ortaya çıkar. Aynı anahtar kelime için birden fazla sayfada sıralama yapmaya çalışıyorsanız, kendi çabanızı baltalıyorsunuz demektir. Örneğin, ana sayfanızdaki içerik ile hakkımızda sayfasındaki içerik, marka adınızı kanibalize ediyor olabilir. Bu durum arama motorlarının doğru sayfayı sıralamasını zorlaştırabilir.

Web sitenizdeki en önemli sayfa ana sayfanız olduğu için, marka adınız için hakkımızda sayfasının ana sayfanızın üzerinde sıralanmasını istemezsiniz. Bazen, sosyal profilleriniz (Facebook, LinkedIn vb.) bile markalı aramalarda web sitenizin üzerinde yer alabilir. Marka adınızın ve değerli trafik getiren ilgili marka anahtar kelimelerinin kanibalizasyonunu önlemek için, web sitenizdeki her sayfanın benzersiz bir anahtar kelime setini hedeflediğinden emin olun ve rekabet eden sayfalar arasında aşırı iç bağlantıdan kaçının.

5. SEO Görünürlüğünün Azalması

Web sitenizde sıralamalar düştüyse, SEO görünürlüğünüz azalmış demektir. Bu durum doğrudan markalı trafiğinizi etkilemez, ancak daha az arama teriminde göründüğünüz anlamına gelir, bu da (dolayısıyla) bir makalede, hizmette, üründe veya başka bir yerde görünmesinin ardından daha az kullanıcının web sitenizi doğrudan aradığı anlamına gelebilir. SEO görünürlüğünüz düşükse, şu gibi potansiyel nedenleri araştırın:

  • Teknik SEO sorunları
  • Düşük kaliteli içerik
  • Kaybedilen geri bağlantılar
  • Kötü iç bağlantı stratejisi

Bu sorunları ele alın ve sıralamalarınızı artırmak ve markalı trafik potansiyelinizi artırmak için genel SEO stratejinizi iyileştirin.

6. Markanın Mevsimselliği

Bazı markalar mevsimseldir ve yılın belirli zamanlarında daha fazla trafik alır. Örneğin Tatil Sepeti sitesi, yaz aylarında daha fazla trafik çekebilir. Çünkü insanların çoğu yaz aylarında tatile gider ve yaz ayları içerisinde bu tür organizasyonlara olan ilgi ve aramalar artar. Tatil temalı bir e-ticaret mağazası, festival sezonunda yüksek markalı trafiğe sahip olabilir, ancak sezon dışı dönemlerde düşük sıralamalara sahip olabilir. Bu ve benzeri örneklerde olduğu gibi bazı markalar mevsimsel olabilir. Tıpkı kıyafet satan e-ticaret sitelerinin yaz aylarında kış ayına göre daha fazla tişört satması ya da kış ayında yaz ayına göre daha fazla mont satması gibi…

Mevsimsel markalar, pazarlama stratejilerini buna göre planlayarak zirve dönemlerinden faydalanmalı ve sessiz dönemlerde görünürlüğü korumalıdır. Markanızın mevsimsel trendlere bağlı olup olmadığından emin değilseniz, geçmiş verilerinizi analiz edin ve Google Search Console kullanarak her yıl hangi dönemlerde trafiğinizin arttığını veya azaldığını karşılaştırın.

7. Haber Kapsamı ve PR

Markanız yakın zamanda haberlerde yer aldıysa veya önemli bir PR etkinliğine katıldıysanız, markalı trafiğinizde bir artış yaşayabilirsiniz. Ancak, haberlerin önemi azaldıkça trafik bir süre sonra kaçınılmaz olarak tekrar düşecektir. Trafiğinizin arttığını görmek heyecan verici olsa da, yanlış sonuçlardan kaçınmak için önemli dalgalanmaları göz önünde bulundurun. Markalı trafiği Google Search Console veya Semrush üzerinden analiz ederken, zaman dilimini ve trafik bağlamını düşünün.

Trendlerde yer almanın sonucunda trafik ve istatistiğinizdeki ani artışların geçici bir durum olduğunu unutmayın.

Marka Aramasından Gelen Trafiğinizi Kaybetmeyin!

Marka trafiğinizdeki düşüşün nedenini bulmak bazen dijital bir samanlıkta iğne aramak gibi hissettirebilir. Markalı trafiğinizi sürekli olarak izlemeyi ve önemli değişiklikler ve trendler hakkında bilgi sahibi olmak için web sitesi performansınızı karşılaştırmayı unutmayın. Markaya özel arama ziyaretlerinizin azalmasının sorumlusunu belirlemek için düşüşteki her olası faktörü göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Ancak sorunu bulmak sadece ilk adımdır, çözmek ise sıkı bir çalışma gerektirebilir.

Markalı trafik sorunlarınızı çözmekte zorlanıyorsanız, web sitesi performansınızı analiz etmek ve iyileştirmek için profesyonel bir SEO ajansına danışın. İster pazarlama stratejilerindeki değişiklikler, anahtar kelime kanibalizasyonu, ister marka adına teklif verme olsun, markalı trafiğinizi olumsuz etkileyen sorunların en kısa sürede düzeltilmesi önemlidir. Markanızın sürekli olarak dijital dünyada rekabetçi kalması için en hızlı ve etkili şekilde çözüme kavuşmasını sağlayın.

@seotemel İnstagram hesabını takip etmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın