Hukuk Büroları ve Avukatlar İçin SEO

Hukuk büroları ve avukatlar için SEO detayı oldukça önemlidir. Reklam vermesi mümkün olmayan avukatların ön plana çıkmasının tek yolu SEO çalışmalarıdır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) avukatların ve hukuk bürolarının arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlar. Böylece firmaların veya isimlerin web sitesinde olan konumu gelişir.
Ziyaretçiler, hukuk bürolarının veya avukatların web sitesini ziyaret ettikçe alınan geri dönüşler o kadar yüksek olur. İsimlerin ve firmaların bilinirliğini ve web sitelerin trafik yoğunluğu arttıran SEO çalışmaları detay isteyen bir süreçtir. SEO stratejilerine uygun olarak hazırlanan her web sitesi gibi mutlaka taktiklere dikkat ederek ilerleme sağlanmalıdır. Avukatlar ve hukuk büroları için uygulanması gereken SEO stratejileri şu şekildedir:
- Temel sıralama faktörlerine göz atın. Google’ın yerel, organik ve ücretli arama sonuçlarında hangi web sitelerinin yer aldığı inceleyin.
- Anahtar kelime araştırması doğru şekilde yapın. Bölgesel olarak belirlenen anahtar kelimeler en iyi arama sonuçları elde edilmesini sağlayacaktır. Yerel firmalarla rekabet edebilmek için kendi şehrinizle alakalı anahtar kelimeler belirleyin.
- Site içi optimizasyon sağlayın. Kaliteli içerikler oluşturun. Hedef kitlenin ihtiyacını karşılayacak metinlere yer verin.
Hukuk Firmaları İçin SEO Neden Önemlidir?
Hukuk firmaları için SEO çalışmaları kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Organik arama trafiğine sahip olunması ve pazarlama kanalının sağlanması açısından çok önemlidir. SEO, hukuk büroları ve avukatlar için temel bir pazarlama stratejisidir. Bu alana yatırım yapan firmalar birçok yönden olumlu geri dönüşler elde eder. Ancak bir hukuk firması bu tür alanlara yatırım yapmamış ise sonuç almak zor görünebilir.
Yerel alanda rekabeti arttıracak SEO çalışmaları bölgenizde olan tanına bilirliğinizi arttıracaktır. Bölgesel olarak yapılan Google aramalarında konumunuzu etkileyecektir. Hukuk firmaları için yapılan SEO, müşteri tabanını genişleterek rekabet avantajı elde etmenizi sağlayacaktır. Web sitenizde yer alan içeriklerin varlıklarını güçlendirecek ve uzun vadede müşteri çekmeniz konusunda etkili olacaktır.
Avukatlar İçin SEO Çalışmasının Faydaları
Avukatlar için yapılan SEO çalışmaları birçok önemli fayda ve çeşitli avantajlar sağlar. Doğru uygulanan bir SEO stratejisiyle arama motorlarında üst sıralarda yer alarak görünürlük elde etmesine yardımcı olur. Hedeflenen trafiğin sağlanması ve rakiplerin önüne geçilebilmesi için bu çalışmalara mutlaka yer verilmelidir. Ayrıca bir markanın üst sıralarda yer alması müşterilerin daha fazla güven duymasına yardımcı olabilir.
Avukatlar genellikle belirli bir şehir veya bölge genelinde hizmet verir. Yerel taktikler ile sağlanan SEO stratejileri bu bölgede bulunan müşterilere ulaşılmasını sağlar. Böylece daha iyi trafik elde edilerek olumlu yönde kazançlar elde edilebilir.
SEO, uzun vadeli etkin stratejiler arasında yer alır. Doğru yapılan bir çalışma uzun vadede trafiği dinamik tutarak başarı sağlar. Böylece avukatlar açısından müşteri tabanı genişletilmiş ve rekabet avantajı elde edilmiş olur. Avukatların varlığını güçlendirmek için bu stratejilere mutlaka şans verilmelidir. İyi bir SEO çalışması, avukatların potansiyel müşterilere ulaşmalarını ve hukuki hizmetlerini tanıtmalarını kolaylaştıracaktır.
Avukatlar İçin SEO Uyumlu İçerik
Avukatlar için içerik oluşturmanın önemi giderek artmaktadır. Ancak bu içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar ise bir hayli fazladır. SEO uyumlu içerik hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:
- Anahtar kelimeler detaylı olarak araştırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Anahtar kelime araştırması, hedef kitlenizin hangi terimleri aradığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
- İçeriğiniz ile ön plana çıkın. Hukuki bilgi, pratik öneriler veya güncel hukuki haberler gibi içeriklerle müşterileriniz bilgilenmesine destek olun.
- Avukatlar genellikle belirli bölgelerde hizmet verir. Bu nedenle yerel SEO stratejilerine odaklanın. Bölgenizde yer alan müşterilerin firmanızı ya da profilinizi daha kolay bulmasını sağlayın.
- Güncel bilgiler verin. Hukuk alanı sürekli olarak değişiklik gösterir. Web sitenizin güncel bilgiler vermesi, güvenilirlik kazanmanıza yardımcı olur.
- Sosyal medyayı etkin olarak kullanın. Sosyal medya platformlarında içeriklerinizi paylaşın. Böylece hukuk alanında sahip olduğunuz uzmanlıklarınızı gösterin. Bu detaylarla web sitenizin popülerliğini arttırın.
- SEO stratejilerinizin etkisini izleyin. Yenilikçi çalışmalarınızın web sitenizde bulunan trafiği ne kadar etkilediğine göz atın.
- Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara hızlı yanıtlar verin. Web sitenizde iletişim bilgilerinizi açıkça belirtin ve kısa sürede iletişim kurma yöntemlerine sahip olun.
@seotemel İnstagram hesabını takip etmeyi unutmayın!
@seotemel İnstagram hesabını takip etmeyi unutmayın!
Sık Sorulan Sorular
Eğer bir avukatsınız ya da hukuk büronuz varsa web sitesi oluşturabilir ve SEO çalışmalarını kendinizde yürütebilirsiniz. Ancak tüm çalışmaları yapmanız için kendinizi web tasarım ve SEO alanı için eğitmeniz ve gerçekten bu konularda gelişmek için fazla bir zaman ayırmalısınız.
Eğer web tasarımı alanında kendi sitenizi yapmak istiyor ve SEO çalışmalarını yürütmeyi planlıyorsanız hem web tasarım hemde SEO çalışmaları konusunda kendinizi eğitebilmeniz için 1 ile 3 yıllık bir süreç ayırıp bu süreç içerisinde kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.
Özellikle web tasarım noktasında sitenizin profesyonel tasarımını yapabilmeli ve gerekli güncellemeler için kod dili ya da WordPress gibi hazır CMS yapılarını bilmeniz gerekir.
SEO konusunda web sitenizin Google arama motorunda daha iyi performans gösterebilmesi ve hedef kitleye erişebilmeniz için en azından aşağıdaki alanlara hakim olmanız gerekir.
- Anahtar Kelime Araştırması: Hedef kitlenizin avukata ihtiyacı olduğu anda Google arama motoru ve diğer arama motorlarında arattığı terimleri keşfetmeli, arama hacmini not etmeli ve rekabet oranını araştırmalısınız. Tüm bu bilgiler ışığında tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri tablo halinde not etmelisiniz.
- Anahtar Kelimelerin Kullanılması: Anahtar kelime araştırmasını tamamladıktan sonra ilgili anahtar kelimelerin arama niyetine göre çalışma yapmalısınız. Anahtar kelime, Google’da kullanıcıların arama motorunda arattığı terimlere denir. Örneğin Google’da “boşanma davası” şeklinde bir arama terimi aratan kullanıcı için anahtar kelime boşanma davası’dır. Bazı anahtar kelimeler bilgi almak amacıyla yapılır. Bazı anahtar kelimeler ise satın alma amacı için yapılır. Buna benzer birçok anahtar kelime niyeti olur. Avukatlar ve hukuk büroları için yapılacak olan çoğu anahtar kelimeler bilgi alma niyeti taşır. Örneğin “boşanma davası” anahtar kelimesini aratan bir kullanıcı, internette boşanma davasının nasıl açılacağını, boşanma davası için gerekli şartların neler olduğunu ve boşanma davasının ne kadar bir tutar olduğunu vb. soruların cevabını almak için yapar. Buna göre tespit ettiğiniz ve not aldığınız anahtar kelimelerde kullanıcının hangi sorulara cevap almak istediğini tespit etmeli, buna göre kategori ve blog içerikleri hazırlamanız, sıkça sorulan sorular köşesi oluşturmalısınız. Aynı zamanda heading etiketlerinde ve meta etiketlerinde bu anahtar kelimeleri kullanmalısınız.
- İç SEO Analizi: Anahtar kelime araştırması için Semrush, Ahre gibi profesyonel SEO araçları kullanmanız gerekir. Ya da Ubersuggest gibi nispeten profesyonel SEO araçlarını kullanabilmeniz gerekir. Sadece anahtar kelime araştırması Google Ads anahtar kelime planlayıcı aracını da kullanabilirsiniz. Ancak web sitenizin iç SEO sorunlarını tespit etmek, heading ve meta başlık sorunları tespit etmek ve diğer önemli, çok önemli olmayan hataları tespit etmek için Screaming Frog gibi araçlarla SEO aracı kullanmanız gerekir.
- Site Dışı SEO Çalışması: Web sitenizin gerçekten hukuk bürosu sitesi olduğunu ispatlamanız gerekir. Ya da avukat olduğunuzun Google arama motoruna göstermeniz gerekir. Bunun için sitenize fayda sağlayacak backlink çalışmaları gerçekleştirmeniz gerekir. Çeşitli forum sitelerinde avukatları ilgilendiren başlıklar ve sorulara cevap vermeniz ve reklam yapmayacak şekilde kendi sitenizin bağlantısını ekleyerek trafik sağlamalısınız. Sitenize gelen bağlantılar sayesinde Google algoritması için referans bağlantılar elde etmiş olursunuz. Tam tersi olacak şekilde web siteniz için kötü referans olacak bağlantıları da Google Disavow aracı ile dışlamanız gerekir.
Daha fazla bilgi almak için aşağıdaki sayfaları ziyaret etmenizi tavsiye ederiz;
- https://www.seotemel.com/screaming-frog-ve-site-ici-seo-calismalari/
- https://www.seotemel.com/backlink-calismasi-nedir-ve-neden-onemlidir/
- https://www.seotemel.com/zararli-backlink-tespiti/
E-ticaret siteleri, sağlık alanında hizmet veren siteler, avukatlar ve hukuk bürolarına ait web siteleri özellikle Google EEAT yönergelerine uymalıdır. Sağlıklı bir SEO çalışması için EEAT yönergeleri, avukatlar ve hukuk büroları için önemli bir kriterdir.
EEAT yönergeleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.
Web siteniz ciddi bir trafik elde ettiğinde bu trafiğin büyük bir oranı mobil cihazlardan sağlanır. Yani mobil cihazlardan sitenizi görüntüleyen kullanıcı sayısı, masaüstü cihazlardan görüntüleyenlere oranla daha fazla olacaktır. Dolaysıyla avukatların web sitesi, özellikle mobil cihazlarla uyumlu olmak zorundadır. Hemen hemen her sektörde web siteleri, mobil cihazlardan daha fazla trafik elde eder.
Web site tasarımınız kusursuz olmalıdır. Arayüzü ve renk seçimi kötü olan siteler kullanıcılar gözünde güven oluşturmaz. Sitenizin tasarımını yaparken arayüzü, renk ve logo seçiminde bu hususa dikkat etmeniz gerekir.
Siteniz özellikle tıklandığında mobil cihazlarda hızlı bir şekilde çalışmalıdır. Aynı zamanda sitenizi ziyaret eden kullanıcının sizinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilmesi ve etkileşimde bulunması için Whatsapp butonu, form ve arama butonları görünür ve kolay erişilebilir bir yerde olması gerekir.
Avukatlar için reklam yasağı bulunmaktadır. Ancak ilerleyen zamanlarda bu yasak kaldırılabilir. Avukatların ve hukuk bürolarının internet sitesi kurması için şu anda herhangi bir yasak bulunmamaktadır.
Marka ve patent başvurusu yapmak, sanıldığı kadar uzmanlık gerektiren bir konu değildir. Hukuk bilgisi olmayan 4 yıllık fakülte mezunları bile kısa bir çalışma ile bu alanda uzmanlaşabilmektedir. Bu durumda bir avukat, bir haftalık çalışma ile marka ve patent başvurusu yapabilecek yetkinliğe ulaşabilir.
.gov.tr uzantıları hariç herhangi bir alan adı kısıtlaması bulunmuyor. Ancak avukatların av.tr uzantısını tercih etmesi daha iyi olacaktır. Hukuk büroları içinde .com alan adının tercih edilmesi daha iyi olacaktır.
Az öncede belirttiğimiz gibi bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. .net uzantısını da tercih edebilirsiniz.