Gönderiler

Adwords Kalite Puanını Arttırma (En Etkili 7 Yöntem)

kalite puanı

Google Adwords, potansiyel müşterilere reklamlarla ulaşmanın harika bir yoludur. 2005 yılında Google, Adwords için kalite puanı ve yönergelerini duyurdu. Bu değişikliğin temel sebebi SEO çalışmalarında olduğu gibi Google’ın kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmayı istemesinden kaynaklanıyor.

Google Adwords reklam kampanyanızda anahtar kelimelerin kalite puanını yükselterek daha düşük TBM miktarıyla arama sonuçlarında en üstlerde yer alabilir, çok daha düşük reklam bütçesiyle hedef kitleye erişebilir ve müşteri kazanabilirsiniz.

Bu yüzden reklam verenler için kalite puanı büyük önem taşıyor. Sizlere bu içerikte kalite puanının ne olduğunu anlatmak ve özellikle kalite puanı nasıl yükseltilir? Sorusuna cevap vermek istiyoruz. Hazırsanız başlayalım…

Google Adwords’de Kalite Puanı Nedir?

Kalite puanı; anahtar kelimelerin, reklamların, açılış sayfasının ve açılış sayfası deneyiminin genel olarak alaka düzeyini değerlendiren bir derecelendirme kriteridir. En düşük kalite puanı 1 ve en yüksek kalite puanı 10 ile ifade edilir.

Kısaca Google Adwords reklam kampanyalarında her bir anahtar kelimeye ait kalite puanı, ilgili anahtar kelimenin ilgili açılış sayfasıyla uyumluluğunu ifade eder. İlgili anahtar kelimeye tıklanınca web sitenizin sayfasında kullanıcıların nasıl bir deneyim yaşadığını ölçer. Böylece anahtar kelime ile bir web sayfasına yönlendirilen kullanıcının deneyimi puanlandırılır.

Yüksek kalite puanı, anahtar kelime ile yönlendirilen sayfanın alakalı olduğunu ve kullanıcının amacına uygun olan bir sayfaya yönlendiğini ifade eder. Düşük kalite puanı içinde bu durum tam tersidir.

Kalite Puanı Neden Önemlidir?

Kalite puanı, temel performans metriklerinden ayrı kalması gereken bir değerlendirme ölçütüdür. Yani kalite puanına yönelik optimizasyon çalışmalarını yapmak yerine optimizasyon çalışmasının yapılması gereken alanlar, kalite puanlarına bakılarak belirlenmelidir.

Peki Google için kalite puanı neden önemlidir?

  1. SEO çalışmalarında Google, yapılan aramalarda, kullanıcının ulaşmak istediği asıl web sayfasını en üst sırada göstermeyi hedefler. Böylece kullanıcılar için Google iyi bir deneyim yaşatan arama motoru olmayı başarmış olur. Zaten bu sayede tüm kullanıcıların %90’ından fazlası Google arama motorunu kullanır. Aynı deneyimi reklamlar içinde olmasını hedefler. Ve bunu kalite puanı ölçümleriyle yapmayı amaçlıyor. Bu yüzden Google için kalite puanı çok önemlidir.
  2. Reklam veren şirket ya da şahıslar içinde kalite puanı çok önemlidir. Google Adwords reklam kampanyalarında anahtar kelimelerin yüksek kalite puanına sahip olması, reklam kampanyalarının başarılı olmasını sağlar. Böylece arama sonucu sayfalarında reklamlarınız en üst pozisyonda en uygun tıklama başına maliyet (TBM) oranlarına sahip olacaktır.

Adwords’de verilen teklifle kalite puanının çarpımı, reklam sıralamanızı belirler. Bu, kalite puanı metriğinin aslında Google Adwords reklam kampanyaları için rekabetçi bir ortamın hazırlanmasına sebep olur. Daha yüksek kalite puanına sahip olan reklam verenin reklamı, daha üst sırada ve daha uygun TBM oranıyla yayımlanır.

Kalite Puanını Etkileyen 3 Faktör

Kalite puanını belirleyen 3 faktör bulunur. Bunlar;

  1. Reklam alaka düzeyi,
  2. Beklenen tıklama oranı,
  3. Açılış sayfası deneyemidir.

Bu 3 faktör kendi içerisinde ortalamanın altında, ortalama ve ortalamanın üzerinde olacak şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme son 90 gün içerisinde diğer reklam verenlerle birlikte bileşenlerin değerlendirilmesiyle sonuçlanır. Ortalamanın altında ya da ortalama değerlerine sahip olmak aslında bazı iyileştirmelerinin yapılması gerektiğini haber verir.

Adalysis kaynaklı bilgiye göre kalite puanı hesabında açılış sayfa deneyimi ve tıklanma oranı, reklam alaka düzeyine göre daha büyük ölçüde etkilidir.

Reklam Alaka Düzeyi

Bu metrik, anahtar kelimenin reklamla verilen mesajla ne kadar yakından ilgili olduğunu ölçer. Ortalamanın üzerinde bir değerlendirmeye sahip olmak, reklam grubundaki anahtar kelimelerle yakından ilişki olduğunu gösterir. Ortalamanın altında bir puana sahip olmak, reklam metinin çok genel olmasıyla ya da kampanyada girilen anahtar kelimeyle işletmenizin alakalı olmaması anlamına gelebilir.

Beklenen Tıklama Oranı (TO)

Google; reklam kampanyasında girilen anahtar kelimeyi arayan kullanıcıların reklamınıza tıklama oranını tahmin etmek için bu metriği kullanır. Bu metrikte diğer metriklerde olduğu gibi ortalamanın altında, ortalama ya da ortalamanın üzerinde olacak şekilde ölçümlenir.

Açılış Sayfası Deneyimi

Açılış sayfası deneyimi, verilen reklama tıklandığında kullanıcının açılış sayfasında nasıl bir deneyim yaşadığını ölçer. Açılış sayfası deneyimi için dikkat edilmesi gereken kriterler hemen çıkma oranının düşük olması, sayfa açılış hızının yüksek olması ve açılan sayfanın kullanıcıya aradığı hizmet ya da bilgiyi sunmasıyla ilgilidir.

Hemen çıkma oranının yüksek olması reklama tıklayan kullanıcıların herhangi bir etkileşimde bulunmadan sayfayı terk etmesini ifade eder. Aynı zamanda tıkladığında 3 saniye içerisinde açılmayan sayfalarda kullanıcılar tarafından tercih edilmez. Kullanıcılar hızlı bir şekilde ekranda görüntülenmeyen sayfaları terk ederek diğer arama sonuçlarına yönelirler.

Herhangi bir web sayfanızın açılış hızını kontrol etmek için Google Pagespeed Insight aracını kullanabilirsiniz. Bu araç, sayfa açılış hızını masaüstü ve mobil görünümde 0 ile 100 arasında puanlar.

Açılış sayfalarını hızlandırmak ve kalite puanına göre web sitenizi iyileştirmek için şu içerikler size yardımcı olabilir;

Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir? (En Etkili 7 Yöntem)

kalite puani 150

Daha düşük reklam bütçesiyle daha fazla kitleye erişim sağlamak ve dönüşüm elde etmeyi kim istemez? Herhalde her işletme sahibinin böyle bir isteği olacaktır. Google Adwords’de bunu sağlamak imkansız değildir. Aslına bakacak olursa zor bir çalışma da değildir. Web sitenizde iyi bir SEO çalışmasıyla Google Adwords reklam kampanyalarınızın çok daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

“SEO çalışmalarının ne ilgisi var?” Diye sorabilirsiniz… Aşağıda Google Adwords reklam kampanyalarında girilen anahtar kelimelerin kalite puanını yükseltmek için kanıtlanmış 7 yönteminden bahsedeceğim. Bu 7 yöntemde yapılacak olan iyileştirmeler aslında SEO çalışmalarıyla da birebir ilişkilidir.

Daha iyi bir kalite puanı için eksiklerimizi öğrenelim ve neler yapmamız gerektiğini analiz edelim…

1. Kampanya, Reklam Grubu ve Anahtar Kelime Yapılarında Hiyerarşik Düzen

Birbirleriyle ilgili ve alakalı olamayan anahtar kelimeleri tek bir reklam kampanyası ve reklam grubu içerisinde bulundurmak, kampanyanızın verimli çalışmamasına sebep olur. Gerektiği kadar reklam grupları oluşturarak her bir reklam grubunda alakalı anahtar kelimeleri bir arada tutabilirsiniz. Kampanya, reklam grubu ve anahtar kelime yapılarını bu şekilde kullanarak daha iyi dönüşüm elde edebilirsiniz.

Benzer anahtar kelimelerin tek bir reklam grubu altında toplanması, iyileştirme çalışmalarını büyük ölçüde kolaylaştırır ve reklam kampanyanızın doğru hedef kitleye erişmesini sağlar. Aynı zamanda bu çalışma, kalite puanı içinde önemlidir.

Örneğin bir e-ticaret sitesinin kategori sayfası için hazırlanan bir reklam kampanyasında yapı şu şekilde olabilir;

Reklam GrubuAnahtar Kelime
bilgisayarmasaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, oyuncu bilgisayarı, hazır sistem bilgisayar
telefon modelleriuygun fiyatlı telefon modelleri, ucuz telefon modelleri, giriş seviyesi telefon modelleri
televizyon27 inç televizyon, 4k televizyon, 3d televizyon, uygun fiyatlı televizyon modelleri

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi teknolojik ürünlerin satışını gerçekleştiren bir e-ticaret siteniz varsa bilgisayar, telefon modelleri ve televizyon ile ilgili tüm anahtar kelimeleri tek bir reklam grubunda toplamak yerine ayrı ayrı reklam grupları oluşturmak ve ilgili anahtar kelimeleri ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tek bir reklam grubunda bir araya getirmek, bize daha iyi sonuçlar gösterecektir. Böyle bir düzen, anahtar kelimelerde daha kolay bir şekilde yüksek kalite puanı almamızı sağlayacaktır.

Benzer bir yapıyı ürün bazında da kullanabilirsiniz. Ürün ismini ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri o ürüne özel reklam kampanyasında yer verebilirsiniz.

Reklam GrubuAnahtar Kelime
Adidas ayakkabıAdidas ayakkabı
Adidas ayakkabıAdidas Galaxy 6 M Erkek Spor Ayakkabı
Adidas ayakkabıAdidas Galaxy 6 M Erkek Spor Ayakkabı Kırmızı

Bu yapı, geniş eşleme ve sıralı eşlemelerle yüksek dönüşüm oranı sağlar. Aynı zamanda kullanıcı, tıkladığı reklam ile birlikte doğru sayfaya yönlendirilir. Örneğin “Adidas ayakkabı” anahtar kelimesi Adidas markalı ayakkabı modellerinin olduğu kategori sayfasına yönlendirir. “Adidas Galaxy 6 M Erkek Spor Ayakkabı” anahtar kelimesi, modele ait olan etiket ya da filtre sayfasına yönlendirme yapar. Benzer şekilde “Adidas Galaxy 6 M Erkek Spor Ayakkabı Kırmızı” anahtar kelimesi doğrudan kırmızı renkli ayakkabının var olduğu ürün sayfasına yönlendirme yapar.

Bu yönlendirme, kullanıcıya en iyi deneyimi yaşatır ve anahtar kelimenizin kalite puanını yükseltir.

2. Alakalı ve İlgi Çekici Reklam Metni Hazırlayın

Bir önceki adıma ek olarak alakalı ve ilgi çekici reklam metni hazırlamak yine kullanıcı deneyimi olumlu etkileyen, tıklanma oranını arttıran ve kalite puanını iyileştiren etkenlerden biridir. Reklam grubunda en iyi performans gösteren anahtar kelimenin reklam başlığında, açıklamasında ve URL bazında var olması kullanıcıya güven kazandırır. Tıklanma olasılığını en üst seviyeye çıkarır ve kalite puanını iyileştirir.

Ürün bazında alakalı ve ilgi çekici reklam metinleri hazırlamak, kampanyanızın hedef kitleye çok daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Tabi her ürün için metin hazırlamak zor olsa da bu çalışma reklam kampanyanızı ciddi anlamda iyileştirecektir.

3. Reklam Biçimi ve Dinamik Başlıklar

2023 yılının metin reklam türü duyarlı arama ağı reklam türüdür. Bu reklamlar en fazla 15 başlığa ve 4 açıklama alanına sahiptir. Google, arama sorgusuna en uygun metni seçerek en fazla 3 başlık ve 2 açıklama alanı gösterir.

Daha iyi bir tıklama oranına sahip olmak için dinamik reklam başlıkları kullanılmalıdır.

  • Aralara anahtar kelimelerin eklenmesi: Kullanıcının arama sorgusunu başlık olarak çeken ve reklamı, yapılan aramayla alakalı hale getiren bir seçenektir.
  • Konum ekleme: Kullanıcıya en yakın şehir ya da mahalleyi reklam metninde göstererek reklamı hedef kullanıcı için daha alakalı yapmayı sağlar.
  • Geri sayım: Bitiş tarihini özel tekliflerle beraber yürüterek kullanıcıyı harekete geçirmeyi sağlayan ve tıklama oranını arttıran bir etkendir.

4. Mümkün Olduğu Kadar Daha Çok Alakalı Reklam Uzantısı Kullanın

Reklam uzantıları, kalite puanını doğrudan etkilemez. Ancak tıklama oranı konusunda başarılı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

Aynı zamanda bu uzantılar, reklamınızı genişletmenin en pratik yoludur. Bu sayede arama sonuçlarında reklamların kapladığı alanı arttırır. Kullanıcılara işletmeniz ve teklifleriniz hakkında ek bilgiler sunar. Bu sayede tıklanma oranını arttır.

Genel bir kural olarak site bağlantıları, açıklama metinleri, ek açıklamalı snippet uzantıları neredeyse tüm işletmeler için uygun olan reklam uzantılarıdır. Tüm reklamlarda bu özellikleri kullanarak reklamlarınızın arama sonuçlarında daha geniş alan kaplamasını, daha fazla bilgi vermesini sağlayabilir ve tıklanma oranını arttırabilirsiniz.

Google Adwords Reklam Uzantıları Nelerdir?

Site BağlantılarıWeb sitenizdeki belirli sayfalara bağlantılar gösterir.
Açıklamalar“Ücretsiz Teslimat” gibi açıklayıcı bir metin göstermenize olanak sağlar.
Ek Açıklamalı Snippet’lerİşletmenizin yararlı özelliklerini veya yönlerini sergilemenizi sağlar.
TerfiBir indirimi veya özel teklifi tanıtmanıza olanak sağlar.
AramaArama yapanların işletmenizi bir reklamdan aramasını sağlar.
Potansiyel Müşteri FormuPotansiyel müşterilere kolayca ulaşmanızı sağlar.
Konumİşletmenizin konumunu gösterir.
UygulamaUygulamanıza bir bağlantı vermenizi sağlar.
ResimReklamınızı alakalı resimlerle göstermeyi sağlar.
Satış Ortağı KonumuKullanıcıların ürünlerinizi satan mağazaları bulmasına yardımcı olur.

5. Düzenli Olarak Negatif Anahtar Kelimeleri Kontrol Edin

Google Adwords’de reklamlarınızın alakalı olmayan anahtar kelimelerde gösterilmesi hem kullanıcılara olumsuz deneyim yaşatır hem de reklam bütçenizi gereksiz bir şekilde harcar. Aynı zamanda bu durum anahtar kelimelerin kalite puanını olumsuz bir şekilde etkiler.

Reklamlarınızın ilgili olmayan anahtar kelimelerde gösterilmesi tıklanma oranını da düşürür.

Bu yüzden reklamlarınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve arama terimleri sekmesinde reklamınızla ilgili olmayan anahtar kelimeleri negatif anahtar kelime olarak işaretlemeniz gerekir. Bu çalışma günlük ya da haftalık olacak şekilde düzenli olarak gerçekleştirmelidir.

Düşük tıklama oranı sağlayan anahtar kelimelerde hariç olarak tutulabilir. Ancak bu anahtar kelimeler reklamınızla ilgiliyse yeni bir reklam grubu oluşturarak bu anahtar kelimeler üzerinde çalışmayı düşünebilirsiniz.

6. Açılış Sayfalarını Kontrol Edin ve Gerekli İyileştirmeleri Gerçekleştirin

Açılış sayfası deneyimi, kalite puanınızın belirlenmesinde önemli bileşenlerden biridir. Önceki başlıklarda bahsettiğimiz tüm hususlar aslında reklam grubu ve kampanyasında yapılacak olan çalışmaları içeriyordu. Bu çalışmalar sayesinde genel olarak daha iyi bir tıklanma oranı hedefleniyor ve reklamların daha başarılı olması sağlanıyordu.

Ancak açılış sayfaları doğrudan web sitesi ve kullanıcı davranışlarıyla ilgilidir. Reklam kampanyası ve reklam gruplarında yaptığınız çalışmalar her ne kadar üst seviye olsa da iyi bir açılış sayfası deneyimi yaşatamamak tüm emeklerin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu yüzden özellikle açılış sayfasının kullanıcının amacına uygun olup olmadığına karar verin.

Örneğin ayakkabı satışı gerçekleştiren bir e-ticaret sitesine sahip olduğunuzu varsayalım. Kullanıcı, “X marka siyah ayakkabı modeli” şeklinde bir arama yapıyor ve reklam kampanyanız kullanıcıyı doğrudan ürün sayfasına yönlendirmesi gerekiyorken, ana sayfaya ya da farklı markaların yer aldığı bir kategori sayfasına yönlendiriyorsa, açılış deneyiminizin çok kötü bir durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Arama yapan kullanıcının tam olarak istediğini elde edebilmesi ve amacına uygun sayfaya yönlenebilmesi için her reklam grubuna özel en iyi deneyimi sunabilecek web sayfasını kullanabilirsiniz.

Web siteniz üzerinden gerçekleştirilecek olan işlemleri en aza ve kolaya indirgeyin. Örneğin satın alma işlemi için kullanıcı 20 kere tıklama yapması gerekiyorsa bunu 5 ya da 10’a indirin. Benzer şekilde randevu oluşturması için 4 tıklama yapması gerekiyorsa bunu 2’ye indirin. Üye olması gerekiyorsa üye olma işlemlerini kolaylaştırın. Sosyal medya hesabıyla doğrudan giriş yapabilmesini sağlayın. Bu çalışma, açılış sayfası deneyimini iyileştirir ve dönüşüm oranında artış sağlar. 

Son olarak web sitenizin mobil görünümünün sorunsuz ve hızlı çalıştığından emin olun. Neredeyse tüm web siteleri için en büyük trafik kanalı, mobil cihazlardan gelen kullanıcılardır.

7. Site Hızını (Web Sayfası Açılış Hızını) İyileştirin

Kimse yavaş çalışan web sitesini sevmez. Arama sonucunda gördüğü bir reklama ya da herhangi bir sonuca tıkladığında 10 saniye boyunca ekran başında beklemeyi sevmez. Başarılı bir reklam kampanyası ve iyi bir kullanıcı deneyimi için web sitenizin hızlı olması ve mobil uyumlu olması en önemli şartlardan biridir.

İçeriğin en başında da söylediğimiz gibi Google, web sayfalarının açılış hızını 0 ile 100 puan arasında hem masaüstü hem de mobil görünüm için değerlendiriyor. Eğer sizde sitenizin ne kadar hızlı olduğunu ölçmek istiyorsanız Google Pagespeed Insight aracını kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın