Gönderiler

SEO Çalışmalarınızı Kolaylaştıracak 8 Google Chrome SEO Eklentisi

Google Chrome SEO Eklentisi

Bir web sitesinin hedef kitleye erişmesi, potansiyel müşterilere ulaşması, satış ya da hizmet formlarının elde edilmesinin en iyi yollarından biri SEO çalışmalarıdır. Bu içerikte SEO çalışmalarını yürüttüğünüz ya da web sitenizin SEO çalışmalarını iyileştirmek adına en pratik ve tamamen ücretsiz olan eklentilerden ve uygulamalardan bahsedeceğiz.

Eklentiler yaptığı işleri aslında bazı uygulama ve yazılımlarla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Chrome üzerinde yer alan eklentiler sayesinde çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayabilir ve SEO çalışmalarını kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

İşte karşınızda en sık kullandığımdan en az kullandığıma göre sıraladığım en iyi 8 Google Chrome SEO eklentisi;

SEO Meta In 1 Click

Neredeyse her yıl birçok platformda tartışma konusu olsa da Google Chrome, en çok kullanılan web tarayıcısı olma ünvanını hala koruyor. Hızlı olması, neredeyse herkes tarafından alışılmış kolay arayüze sahip olması ve gelişmiş eklenti kütüphaneye sahip olması, Chrome’u birçok kullanıcı için cazip hale getiriyor. Dolaysıyla SEO konusunda ücretsiz eklentiler en çok Chrome eklenti kütüphanesinde yer alıyor.

SEO Meta In 1 Click, ziyaret ettiğiniz her bir sayfada sadece tek bir tıklama ile sayfanın meta başlık ve açıklamasını görüntülemenizi sağlıyor. Ayrıca bu meta etiketlerinin kaç karakter ile hazırlandığını da eklenti üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz.

Aynı zamanda “Headers” sekmesinde ziyaret ettiğiniz sayfanın tüm ana başlık ve alt başlıklarını görebilirsiniz. Başlıkların sol tarafında HTML’de ki “H” etiketlerini de görebilir, başlık hiyerarşisini kolayca elde edebilirsiniz.

İlgili sayfanın kanonikal bağlantısını, meta etiketlerini, yazar ve yayıncı isim soyismini görebilir, web sayfasının HTML kaynak kodlarında sayfanın dil etiketini öğrenebilirsiniz.

Images sekmesinde sayfada yer alan görsellerin uzantısına erişebilir, alt etiketini ve başlığını kolayca görebilirsiniz. Son olarak Lınks sayfasında ziyaret ettiğiniz sayfadaki tüm dahili ve harici bağlantıları kolayca görebilirsiniz.

Eklenti, ziyaret ettiğiniz her bir sayfanın kaynak kodlarını görüntülemeden, farklı bir sekmede bir web sitesini kullanarak ya da herhangi bir SEO aracına ihtiyaç duymadan temel SEO bilgilerini size tek bir çatı altında sunuyor.

SEO Meta In 1 Click eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

2. Count Me Up

Count Me Up

Google Chrome eklentisinde yine en aktif şekilde kullandığım eklentilerden biridir. Amacı basittir. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde seçtiğiniz bir metnin kaç kelime ve karakterden oluştuğunu gösterir. Ya da kopyaladığınız bir metni eklenti içerisinde yapıştırdığınızda kaç karakter, kelime ve boşluksuz karaktere sahip olduğunu gösterir.

Bir içerik hazırlamadan önce hangi alt başlıkları kullanacağıma, nelerden bahsedeceğime ve içeriğin nasıl başlayıp nasıl biteceğine karar verirken, içeriğin toplamda kaç kelimeden oluşturacağımı tahmin etmek için kullanırım. Bu ve buna benzer amaçlar için kolaylık sağlar.

Count me up eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

3. Harika Ekran Görüntüsü ve Ekran Kaydedici

Harika Ekran Görüntüsü ve Ekran Kaydedici

Google Chome’da web sitelerini ziyaret ederken Chrome içerisinde ekranın video kaydını almaya ya da ekran görüntüsü almayı sağlayan bir eklentidir. Daha çok ekran görüntüsü için kullandığım bir eklentidir. Video kaydı ve ekran görüntüsü üzerinde bazı yazım, çizim ve düzeltme işlemleri için ücretli sürüme geçmenizi istese de ücretsiz sürümü tüm ihtiyaçlarımı karşılar.

Bir kısa yolu tuşu ile ekran görüntüsünü alır, göstermek istediğim yerleri ok ile gösterir ya da kutu içerisinde alıp yazar, çizerim. İşim bittiğimde görüntüyü indirir ya da göndermek istediğim kişiye kopyala yapıştır yaparak gönderirim.

Ayrıca eklenti, web sayfasını bir bütün olarak baştan aşağı ekran görüntüsünü alabiliyor. Farklı olarak sadece sizin seçtiğiniz bir alanın ekran görüntüsünü de alabiliyor. Tüm bunların dışında klasik, ekranda gözüken kısmın görüntüsünü alabiliyor. Video kaydı içinde birçok özelliği var ancak video kaydı özelliğini hiç bir zaman kullanmıyor, bu işlem için eklentileri tercih etmiyorum.

Harika Ekran Görüntüsü ve Ekran Kaydedici eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

4. ColorPick Eyedropper

ColorPick Eyedropper

Ziyaret ettiğiniz bir web sitesinde, herhangi bir alanda bulunan bir görsel, yazı ya da elementin üzerine nokta atışı yaparak o alandaki rengin, renk kodunu alabiliyorsunuz.

Örneğin herhangi bir web sitesinde yer alan görsel içerisindeki bir rengi ya da sitenin logosundaki bir rengi merak ettiniz ve bu rengi kendi sitenizde ya da çalışmanızda kullanarak test etmek istiyorsunuz.

Eklentiye tıkladığınızda mouse imleci şekilde değiştiriyor ve imlecin hemen kenarında kutu içerisinde ekrana yakınlaştırılmış, zoom yapılmış bir alan görüyorsunuz. Sonrasında renk kodunu merak ettiğiniz alana tıklayarak o alanın renk koduna erişebiliyorsunuz.

ColorPick Eyedropper eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

5. AIPRM for ChatGPT

AIPRM for ChatGPT

Yapay zeka ve ai promptları hayatımıza “şak” diye giriş yapmış ve olmazsa olmaz kategorisinde hızla ilerleyen bir araç olma yolunda emin adımlarla gidiyor…

AIPRM for ChatGPT, adı üzerinde ChatGPT ile çalışan bir eklentidir. Tek farkı içerisinde hazır promptların yer almasıdır. Bu promptlar sayesinde sıradanlaşmış ve ayak bağı olan işlerinizi halledebilirsiniz. İçerik hazırlarken alt başlık oluşturmada ya da meta etiketlerini girme konusunda bu eklentiyi kullanabilir ve kayda değer bir zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Eklentiyi ilk indirdiğimde içerisinde hazır olarak gelen promptları teker teker denemiştim. Birçok mantıklı ve işe yarayacak prompt yer alıyor ama bunların neredeyse hepsi “Türkçe çıkış ver” seçeneği ile düzgün çalışmıyor. Eklentiyi asıl kullanma amacım içerisindeki hazır promptların bana ilham veriyor olmasıdır. Bu hazır promptlar sayesinde kendi promptlarımı oluşturabiliyor ve daha verimli bir şekilde ai aracını kullanabiliyorum.

AIPRM for ChatGPT eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

6. VidIQ

VidIQ

Youtube’da herhangi bir video arattığınızda ilgili videonun izlenme grafiğini VidIQ ile görüntüleyebilirsiniz. Bu grafik, ilgili videonun günden güne olan izlenmelerini gösterir. Aynı zamanda hem video için hemde videoyu yayınlayan kanala ait etiketleri görebilir, videonun izlenme elde ettiği anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz.

Örneğin, “kadın giyim” sektörüne ait web sitelerinde blog içerikleri hazırlarken kadın kullanıcıların kombin videolarına olan ilgisini bu eklenti ile takip edebiliyorum. Eğer bir videonun görüntülenmesi kayda değer bir şekilde günden güne artıyorsa ve kullanıcılar videoyu atlamadan baştan sona izliyorsa, video içeriği uzun süre ilk sırada yer alıyor ve ilgili arama terimlerinde ilk sırada yer alıyorsa o içerikten birçok başlık çıkartılabiliyor.

Sizde bu şekilde kendinizce eklentiyi kullanabilir, faydalı bir yöntem oluşturabilirsiniz…

vidIQ Vision for YouTube eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

7. MozBar

MozBar

Konu “backlink” oldu mu MozBar birçok kişi olmazsa olmaz eklentilerden biri olmuş durumda. Bir zamanların Alexa’sı gibi…

Moz SEO aracı her bir web sitesinin alan adı otoritesini DA (Domain Authority) ve her bir web sayfasının otoritesini PA (Page Authority) ile ölçüyor. Bu terimlerin üzerinde fazla durmayacağım. Zaten bu içeriği okuyacak olan siz sevgili okurlar bu tür terimlere hakim olan kişiler olduğunuzu biliyorum. Bilmiyorsanız da sorun değil. Buraya tıklayarak backlink, DA ve PA terimleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Kendi fikrimi açıkça belirtmek gerekirse Moz aracına ait DA ve PA terimlerini hiç önemsemiyorum. Ayrıca diğer SEO araçlarının benzer değerlendirme ve puanlama kriterlerini de önemsemiyorum. Çünkü bu değerlendirme kriterleri çok kolay bir şekilde manipüle edilebiliyor. Analizini yaptığım sitelerin DA ve PA değerlerine göz atamak için bu aracı kullanıyorum.

Yani bir web sitesinin trafik ve indeks sayısını, aylık indeks ve trafiğindeki artış oranını DA ve PA değerleri ile kıyaslıyorum. Bu işlemi daha kolay bir şekilde yapabilmek için MozBar aracını kullanıyorum.

Bu kıyaslamalar neticesinde birçok kez herhangi bir trafiğe sahip olmayan, indeks sayısı neredeyse sıfır olan ve yıllarca bu şekilde yayın hayatına devam eden, DA ve PA değerleri çok yüksek birçok blog ya da haberimsi paravan sitelerle karşılaştım. Bu yüzden herhangi bir güven duymuyorum…

Ama MozBar’da yer alan spam skoru değerlendirmesini göz önünde bulundurabilir, spam skoru yüksek olan sitelerin backlinklerini inceleyebilirsiniz.

Eğer siz DA ve PA kriterlerini önemsiyorsanız bu aracı kullanabilir, her seferinde manuel bir şekilde web sitelerini Moz üzerinden taratmadan kolayca bu verilere erişebilirsiniz.

MozBar eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

8. SEOquake

SEOquake

Semrush SEO aracının Chome üzerinde çalışan eklentisidir. Eğer bir Semrush hesabına sahipseniz eklenti gerçekten tarayıcı üzerinde çok verimli işler çıkartabiliyor. Ancak ücretsiz sürümü için aynı şeyi söyleyemem. Eğer bir Semrush hesabınız yoksa bu eklentiyi tam olarak verimli kullanamayabilirsiniz.

Eklenti, Google arama motorunda bir araştırma yaparken arama sonucunda yer alan sayfaların kaç indekse sahip olduğunu, tahmini aylık trafiği, backlink sayısını ve benzeri verileri sunuyor. Bu verileri Semrush aracından çekiyor. Ancak bir Semrush hesabına bağlı olmadığınızda bu verilerin çoğunu size sunmuyor. Ücretsiz eklentiler üzerinde en verimli olanlardan bahsettiğimiz için SEOquake’in çok verimli olmadığını söyleyebilirim. Yine de  ücretsiz sürümü bazı durumlarda ihtiyacımı karşılayabiliyor. Sizde bir şans verebilirsiniz.

Son olarak eklenti, Google arama sonucu sıralamalarını (snippetleri sıralama olarak sayabiliyor) gösteriyor. Bir web sayfasındaki içeriğe dair anahtar kelime yoğunluğu hakkında bilgiler veriyor.

SEOquake eklentisini Google Chrome’a eklemek için buraya tıklayın

Google Chrome SEO Eklentisi

Google Chrome eklentileri dışında web sitenizin açılış hızını ölçmek için Pagespeed Insgiht, GTMetrix sitelerini kullanabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması için Ubersuggest, Keyword Tool araçlarının ücretsiz hesaplarını kullanabilirsiniz.

Tamamen ücretsiz bir Ahref hesabı açarak Search Console üzerinden projelerinizi Ahref’de içeri aktarabilir ve iç SEO analizi yapabilirsiniz. 10.000 sayfa tarama limiti sayesinde web sitelerinin iç SEO sorunlarını çözebilirsiniz.

Bir yanıt yazın