Gönderiler

Dahili Bağlantılar: Site İçi Link İnşası

Dahili bağlantılar

Dahili bağlantılar, geliştirilmiş ve anlaşılır bir web sitesinin yapısını oluşturmada önemli bir rol oynar. İçerikler sıralamaya girmeden önce bağlantılara ihtiyaç duyar. Google, yayınlarınızı ve sayfalarınızı en iyi web’de herhangi bir yerden bağlantı verildiğinde bulur. Dahili bağlantılar ayrıca içeriğinizi birbirine bağlar ve Google’a web sitenizin yapısı hakkında bir fikir verir. Sitenizde bir hiyerarşi oluşturarak en önemli sayfalara, diğer sayfalara göre daha fazla bağlantı değerine sahip gönderiler sağlamanıza olanak sağlar. Bu nedenle, doğru dahili bağlantı stratejisini kullanmak SEO’nuzu artırabilir.

Arama motoru pazarlaması sayesinde hedef kitlenize kolayca erişebilirsiniz. SEM çalışması, reklam ve organik trafik sayesinde web sitenizin ön plana çıkmasını sağlar. Büyük emek isteyen bu çalışma sayesinde arama sonuçlarında sıralamanızı arttırabilir, kazanç oranınızı büyük oranda arttırabilirsiniz.

Dahili Bağlantı Nedir?

dahili baglantilar 1101

Dahili bağlantı, web sitenizdeki diğer sayfalara köprü oluşturma işlemidir. Diğer web sitelerindeki sayfalara bağlantı veren harici bağlantılardan farklıdır. Örneğin, web sitenizde e-posta pazarlaması hakkında yeni bir sayfa oluşturursanız, web sitenizdeki diğer ilgili sayfalardan o sayfaya dahili bağlantılar ekleyebilirsiniz. Dahili bağlantılar doğru kullanıldığında arama örümceklerine yeni içerik keşfetme, ziyaretçilerin web sitenizde geçirdikleri süreyi artırma ve ilgili sayfalardan oluşan güçlü bir ağ oluşturma yolları sağlamaktadır.

Dahili Bağlantılar Google İçin Neden Önemli?

Dahili bağlantılar önemlidir çünkü Google’ın web sitenizi daha iyi anlamasına ve sıralamasına yardımcı olabilirler. Açıklayıcı bağlantı metniyle birlikte takip edilecek Google bağlantıları vererek Google’a sitenizin hangi sayfalarının önemli olduğunu ve bunların ne hakkında olduğunu belirtebilirsiniz. Dahili bağlantılar ayrıca kullanıcı deneyimi için iyidir ve etkileşimi artırabilir.

  • Web sitenizin dönüşüm oranını artırmaya ve arama motorlarının web sitenizde daha hızlı indekslemeye yol açan yeni sayfalar keşfetmesine yardımcı olurlar.
  • Arama motorlarının web sitenizin yapısını ve web sitenizdeki farklı sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olurlar.
  • Kullanıcıların web sitenizde gezinmesini kolaylaştırarak kullanıcı deneyimini geliştirmeyi sağlarlar.
  • Aldığınız sayfa görüntüleme sayısını ve bir oturumun ortalama süresini artırmaya katkıda bulunurlar.

Dahili Bağlantı Türleri

dahili baglantilar 2202

Bağlamsal, gezinme, alt bilgi ve kenar çubuğu bağlantıları şeklinde 4 tür dahili bağlantı olduğu söylenebilir. Birkaç farklı öğe kullanılarak dahili bir bağlantı oluşturulabilir.

  • Menü/gezinme bağlantıları, genellikle bir web sitesinin ana gezinme menüsünde kullanılır. Kullanıcıların aradıkları bilgileri hızlı bir şekilde bulmalarını sağlar.
  • Bağlamsal bağlantılar, çoğunlukla blog gönderilerinde ve makalelerde bulunur. Belirli bir konuda daha fazla ayrıntıya giren web sitenizdeki diğer ilgili içeriğe bağlantı vererek okuyucuya ek bilgi sağlamaya yardımcı olurlar.
  • Alt bilgi bağlantıları, sayfanın altında bulunur ve sosyal medyaya, iletişim bilgilerine ve benzeri bağlantılar içerir.
  • Kenar çubuğu bağlantıları, gezinme amacına da hizmet eden bağlamsal bağlantılardır.

Gezinme Bağlantıları  

Web sitenizdeki en önemli dahili bağlantılar, birincil gezinme menünüzdekilerdir. Bunlar, web sitesi başlığınızda kullanıcılara web sitesi hiyerarşinizi ileten kalıcı bir armatürdür. Çoğunlukla ürün kategorileri, birincil hizmetler veya önemli konu alanları etrafında düzenlenirler. Bu dahili bağlantılar, kullanıcılara web sitenize geldikten sonra en önemli sayfaların nerede olduğunu bildirir. Navigasyon bağlantıları olarak adlandırılırlar çünkü bir harita gibi çalışırlar ve kullanıcıları bundan sonra nereye gitmeleri gerektiğine yönlendirirler. Bunlar web sitenizin gezinme bölümünde ve her sayfasında görünen bağlantılardır. Ayrıca alt navigasyon menülerinde de görünebilirler.

Bağlamsal Bağlantılar

Bağlamsal bağlantılar, ilgili bir fikir veya bağlamın bulunduğu bir paragraf içindeki metin bağlantısıdır. Bu bağlantıyı oluşturma, hedef kitlenizin çevrimiçi olarak zaman geçirdiği diğer web sitelerindeki ilgili içerik içinde bağlantılar oluşturan bir SEO stratejisidir. Örneğin, tamamen sosyal medya pazarlama trendleri hakkında bir makaleniz olduğunu varsayalım. Dijital pazarlama trendlerinden bahseden başka bir makale bulursunuz ve tamamen sosyal medya pazarlama trendleriyle ilgili bir paragraf veya bölüm içerir. O makaledeki o bölüm, makaleniz için mükemmel bir bağlamsal bağlantı olacaktır.

Dahili Bağlantılar Nasıl Oluşturulur?

dahili baglantilar 3303

  1. Web sitesini bir piramit gibi düşünülmelidir. En üstte ana sayfa olmalıdır. Önem sırasına göre kategoriler, alt kategoriler, landing page veya yazılar şeklinde site mimarisi oluşturulması gerekmektedir. Sitenin menüsü veya navigasyonu da bu piramidi desteklemelidir.
  2. En önemli sayfa belirlenmelidir. Sitedeki en çok iç bağlantıya sahip kısım bu sayfa olmalıdır.
  3. Bağlamsal iç linklerden faydalanılmalıdır. Topic cluster yöntemine uygun içerik üreterek birbiriyle alakalı içerikleri ilişkilendirmek için bu sayfaların içerisinden iç linkler oluşturulmalıdır.
  4. İlgili veya alakalı gönderiler bölümleri eklenmelidir. Bunları yazı sayfalarının sonuna ekleyerek kullanıcıların ilgisi çekilebilir.

Dahili Bağlantı Strateji İpuçları

Dahili bir bağlantı stratejisi oluşturmanın 6 adımı:

  1. Konu kümeleri oluşturmalısınız. Sitenizin yapısını düzenlerler, kullanıcıların ve arama motorlarının bu yapıyı gözden geçirmesini kolaylaştırırlar.
  2. Sitenin hiyerarşisini aklınızda bulundurmalısınız. Ana sayfa, sitenizdeki en önemli sayfalara bağlantı vermesi gereken en üst sayfanızdır. Sayfaların ve makalelerin geri kalanı da hiyerarşik düzende düzenlenmelidir.
  3. İlgili bağlantı metnini kullanmalısınız. Arama motorlarının ana sayfanın bağlamını ve bağlantılı sayfayla bağlantısını anlamasına yardımcı olur.
  4. Eski içeriğinizi unutmamalısınız. Eski makalelere geri bağlantı vermek ve zaman içinde değerli kalmalarını sağlamak için onları güncellemek önemlidir.
  5. Bir sayfaya çok fazla iç bağlantı koymamalısınız. Arama motorlarının bir tarama sınırı olduğu gibi kullanıcıların da tıklamaları gereken her bağlantı için sınırlı sabrı olduğunu unutmamalısınız.
  6. En yetkili sayfalarınızdan yararlanın. Daha fazla değere sahip olduklarından, bağlantı değerini diğer ilgili sayfalara dahili bağlantı yoluyla iletebilirsiniz.

Dahili Bağlantılar Nasıl Denetlenir?

Sayfalar arasında bağlantı kurmadan önce, dahili bağlantı denetimi ile başlangıç ​​noktanızı anlamanız gerekir. Denetiminizi 3 adımda gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Tarama Derinliği

Google’dan John Mueller’e göre, bir sayfanın ana sayfadan uzaklığı SEO değerini etkiler. Arama motorları gömülü içeriği daha düşük otorite olarak görür. Sayfalarınızın tarama derinliğini ölçmek ve verileri dışa aktarmak için SEMrush veya Screaming Frog gibi araçları kullanmanız önerilmektedir. Sayfaları tarama derinliklerine göre filtreleyin ve tarama derinliği yüksek olan önemli sayfaları adres olarak işaretleyin. Genel olarak 3 veya daha az tıklama hedeflemelisiniz.

  1. Dahili Bağlantılar

Her sayfaya giden dahili bağlantıların sayısını keşfetmek için birinci adımda aynı araçları kullanmalısınız. Düzeltmek için çok az dahili bağlantı içeren sayfaları arayın. Şunları yakından takip edin:

Yetim sayfalar: Genel olarak, sıfır dahili bağlantıya sahip olanlardan kaçınmak ve dahili bağlantıları 100 ile sınırlamak istersiniz.

Çok sayıda bağlantı içeren önemsiz sayfalar: Önemsiz sayfalara verilen bağlantılar neden önemlidir? Unutmayın: Dahili bağlantılarınız arama motorlarını en önemli sayfalarınıza yönlendirir. Daha fazla sayfayı düşük değerli veya alakasız sayfalara yönlendirirken, arama motorları bu sayfalara sizin gerçekten önem verdiğiniz sayfalardan daha fazla dikkat edecektir. Arama motorlarının en önemli sayfalarınızı belirlemesini mümkün olduğunca kolaylaştırın.

Düşük kaliteli veya alakasız bağlantılar: Dahili bağlantıları değerlendirirken, göründükleri sayfanın konusuyla ilgili olmayan bağlantıları not edin. Bağlantılar, sayfanın içeriğine bağlam eklemeli ve okuyucuların ilgili bir konuyu daha derinlemesine incelemelerine olanak sağlamalıdır.

  1. Dahili Bağlantı Sorunları

Hata döndüren bağlantılar, kullanıcı deneyimini zayıflatır ve SEO duruşunuzu etkileyebilir. Dahili bağlantılarınızı denetlerken, ele alınması gereken aşağıdaki bağlantı sorunlarını arayın:

Kırık bağlantılar (4xx hatası)

Yönlendirilen sayfalara dahili bağlantılar (3xx)

Sık Sorulan Sorular

Herhangi bir web sayfanızda yer alan dahili bağlantılar tamamen kullanıcılar için kullanılır. Dahili bağlantılar sayesinde web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, sitenizde sayfanızla ilgili olan farklı bir sayfaya da yönelebilir. Böylece sitenizde daha fazla vakit geçirebilir. Ziyaretçinin sitenizde daha fazla etkileşime geçmesini sağlayan bu bağlantılar, kullanıcılar için olumlu bir deneyim oluşturur.

Aynı zamanda Google algoritması, web sayfalarında dahili bağlantılara tıklanmasını ve bu tıklama sonucunda gerçekleşen etkileşimleri takip eder. Dahili bağlantılarla sitenize herhangi bir sayfadan gelen ziyaretçiyi diğer sayfalara – yanıltmadan – yönlendirebilirsiniz. Bunun sonucunda Google, web sayfalarınızı arama sonuçlarında daha üst sıralarda konumlandırır.

Herhangi bir konu hakkında araştırma yapan biri sizin web sayfanızı ziyaret edebilir. Ziyaret ettiği sayfada konuyla ilgili olan dahili bir bağlantıya da tıklayabilir. Bu bağlantının 404 hatası vermesi ziyaretçiye olumsuz bir deneyim yaşatır. Aynı zamanda bu durum ziyaretçinin kısa süre içerisinde web sayfanızı terk etmesiyle sonuçlanabilir.

Tüm bunların kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği gibi, Google algoritmasında da 404 hataları hoş karşılanmaz.

Başta belirtilen “araştırma” bilgi amaçlı yapılan bir araştırma olabileceği gibi, satın alma amaçlı bir araştırma da olabilir. Örneğin bir ürünün inceleme içeriği hakkında gerçekleşen bir araştırmada olabilir. Dahili bağlantıların 404 hatası vermesi ziyaretçi kaybına sebep olabileceği gibi elde edeceğiniz bir dönüşümünde ıskalanmasına sebep olabilir.

Bir yanıt yazın