Gönderiler

SEO Analiz Nedir? SEO Analizi Nasıl Yapılır?

seo analizi

Her Web sitesi için arama motorlarda yer aldığı sıralama önemlidir. Bu sıralama web sitesinin trafiğinin ve alanındaki otoritesinin göstergesidir.   Açılımı Search Engine Optimization olan SEO analizi bütün sanal platformların vazgeçilmez bir parçasıdır.

Arama motorunda optimizasyon sağlayarak sitenin trafiğini arttıran ve   sitenin alanındaki sıralamada yükselmesini sağlayan SEO analizi belirli adımlardan oluşuyor.

Optimizasyon adına gerçekleştirilecek her bir SEO adımı, sitenin arama motorlarının kabul standartlarına ulaşmasını ve aramalarda yükselmesini sağlıyor.

SEO analizi ile sitenin arama motoru ilkelerine uygunluğu test edilir ve raporlanır. Gerçekleştirilen her bir analiz adımı sitenin test puanını yükseltir ve istenilen optimizasyon sağlanmaya başlar.

Herhangi bir web sitesinin Google üzerinde optimizasyonunun sağlanmasında temel kriterler bulunuyor. Bu kriterler web sitesi tarafından sağlanamadığı taktirde site optimizasyonda yeterli değere ulaşamaz. SEO çalışmalarında da belirleyici noktalar olan bu kriterlerin her biri analizin bir parçasıdır.

 

SEO Çalışmasının Sanal Platformlardaki Önemi

SEO başta web siteleri olmak üzere tüm sanal platformlarda öne çıkmanın kaçınılmaz aracıdır. İncelendiğinde özellikle e-ticaret sitelerinin kullandığı bu optimizasyon aracı İnstagram ve Twitter gibi popüler platformlar başta olmak üzere tüm platformlarda kullanılabilir.

SEO kullanıcısının mevcut durumu hakkında bilgi sağlarken bir yandan da etkisiz çalışmaları ortaya çıkartır. Böylece kullanıcı etkisiz olan ya da sonuç vermeyen çalışmaları üzerinde yeniliklere gider. Kullanıcısının alanında daha iyi yerlere gelmesini hem eksikleri göstererek hem de optimizasyonu hızlandırarak ortaya koyan SEO analizi tüm süreçlerde durumu özetler.

Web sitesinde SEO çalışması yapmak için hangi araçları kullanmanız gerekiyor?

En iyi seo araçları hakkında bilgi almak için tıklayın

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

seo analizi

SEO analizi bağlamında belirli başlıklar altında analiz işlemleri gerçekleştirilir. Bunlar;

  • Hız ve uyumluluk analizi
  • Site içi SEO analizi
  • Kodlama analizi
  • Heading ve meta yapısı
  • Özgünlük (intihal) analizi
  • DA ve PA analizi
  • Backlink analizi
  • Anahtar kelime analizi

Doğru uygulandığı taktirde siteye trafik ve dönüş gibi pek çok avantaj sağlayan SEO analizi basamakları sırasıyla aşağıda yer alıyor.

Kullanıcı dahilinde gerçekleşen spam backlinkler, web sitesinin seo çalışmasına ciddi oranda zarar veriyor.

Spam backlinkleri nasıl pasif hale getireceğinizi öğrenin

Google’daki Görünürlük

seo analizi

Bir sitenin Google üzerindeki görünürlüğü sitenin arama motorundaki sıralamasını, siteyle alakalı anahtar kelimelerdeki sıralamasını ve sitenin kaç farklı sayfanın aramada ilk sayfaya düştüğünü gösterir.

Sitenin Google üzerindeki görünürlüğünün belirlenmesi analiz sürecinin başlangıcında ve ilerleyişinde çalışmanın verimini göstermesi açısından önem arz eder.

Meta Açıklamaları ve URL

Özellikle e-ticaret sitelerinde sayfanın URL yapısı ve sayfada bulunan meta açıklaması analiz sürecinin önemli parçalarıdır. URL yapısı analiz için uygun değilse üzerinde çalışılarak analize uygun hale gelmesi sağlanmalıdır.

Sayfanın Başlık Yapılanması

SEO analizi için sayfadaki başlık yapılanması bir düzeni takip etmelidir. Nitekim ana başlık, alt başlık ve ara başlıkların analiz sürecindeki önemi gözle görülür bir şekilde ortadadır. Bu bağlamda her sayfada ana başlığı simgeleyen “h1” bir tane bulunmalı ve alt ve ara başlıklar onu takip etmelidir. Eğer birden fazla “h1” etiketi yani ana başlık bulunursa optimizasyon süreci olumsuz etkilenir.

Ana başlığı takip eden alt ve ara başlıklar konunun anlaşılırlığını kolaylaştırdığı gibi sayfanın indekslenmesini de kolaylaştırır. Ancak bu başlıklar da hiyerarşik bir düzende olmalıdır. Örneği h1 sonrasında h3 değil h2 gelmelidir.

Ara başlık kullanımı sayfanın hem SEO analizinde hem de Google’ın bir aracı olan ve önem arz eden Rich Snippets platformunda yazıların öne çıkmasında büyük rol oynar.

Dış Bağlantıları Kontrol

Kullanılan web sitesine eklenen yönlendirme linklerinin kontrolü SEO analizi için önemlidir. Backlink üzerinden alınan bu bağlantıların yönlendirdiği sayfaların düzenli çalışıyor olması ve linklerin doğru sayfaya ulaştırıyor olması gerekir.

Link Kontrolü

Sayfa üzerinde etkin olmayan yani aktif olarak çalışmayan ve yönlendirme yapmayan linklerin kaldırılması gerekir. SEO analizi kapsamında site üzerindeki tüm linkler analize tabi tutulur. Etkin olmayan linkler ise sayfa trafiğini olumsuz yönde etkilenir.

Görsel Bağlantı ve Etiket Kontrolü

Web sitesi üzerinde bulunan tüm görsellerin etiket ve URL’ye sahip olması gerekir. Bu durum görsellerin arama motoru için uygun hale gelmesini sağlar. Görsel optimizasyonunda etiket açıklama ve bağlantı büyük önem taşır.

İçeriklerin Kontrolü

İçeriklerin yani metinlerin kontrolü SEO analizi için ayrı bir parçadır. Metinlerde özgünlüğün sağlanması site performansını daima olumlu yönde etkiler. Buna ek olarak içerikte uygun anahtar kelime kullanımı, anahtar kelime yoğunluğu ve içeriğin SEO içerik kurallarına uygunluğu sağlanmalıdır.

Site Hızı

Sitenin yüklenme hızı hem arama motorlarındaki sıralamayı hem de ziyaretin seyrini belirler. Yavaş yüklenen siteler kullanıcıyı memnun etmediği gibi site trafiğini de olumsuz yönde etkiler.

Bunu önlemek amacıyla sitenin hızı ölçülmeli ve yavaşsa buna yönelik SEO çalışmalarına başlanmalıdır.

E-Ticaret sitelerinde açılış hızı çok önemlidir. Arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak için web sitenizi hızlandırmayı öğrenin.

Bir WordPress sitesinin nasıl hızlandırılacağını öğrenin

Sıkça Sorulan Sorular

  • SEO Analizi Nedir?

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, Google başta olmak üzere pek çok arama motorunda sitenin arama motorunun kriterlerine uygun hale gelmesini sağlayan adımları içeriyor.

  • Sayfa içi SEO ve sayfa dışı SEO farkı nedir?

Kapsamlı bir SEO çalışması hem sayfa içinde hem sayfa dışında gerçekleştirilir. Sayfa içi SEO içerik optimizasyonu, başlıklar etiketler ve dahili bağlantılar gibi unsurları içerir. Sayfa dışı SEO ise otorite başta olmak üzere sosyal sinyaller ve Backlink gibi geri bağlantıları kapsar.

  • SEO analizinde hangi araçlar kullanılmalıdır?

SEO analizi kendi içerisinde analizler gerektirir. Her bir analiz için ise farklı ya da çok yönlü araçlar kullanılır. Kullanılan araçlar optimizasyonu kolaylaştırır ve site içi otomasyonu sağlarlar.

Bir yanıt yazın