Gönderiler

Sitemap Nedir? Sitemap.xml Dosyası Nasıl Oluşturulur?

sitemap.xml

Sitemap.xml, web sitelerinin arama motorları tarafından kolay bir biçimde keşfedilmesine ve indekslenmesine yardımcı olmak içi kullanılan dosyalardan biridir.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, oluşturmuş olduğunuz sitedeki sayfa ve video gibi birbirinden çeşitli dosyaların ve bu dosyalar arasındaki ilişkilerin bilgi aktarımını almak için kullanılır. Pek çok arama motoru, sitenizin yüksek performansa ve verime ulaşması için tarama yaparken bu dosyayı okur. Aynı zamanda site haritası, sitenizde önemli olan sayfaları Google’a bildirerek değerli bilgilerin sağlanmasına yardımcı olur. Video, resim ya da haber gibi pek çok konu hakkında ilgili bilgilerin sağlanabilmesi adına site haritaları kullanılabilir.

Site Haritası Ne İşe Yarar?

Site haritası, web sitesi içerisinde yer alan sayfaların ve içeriklerin neler olduğunu gösteren bir haritadır. En önemli faydaları arasında ise arama motorlarının web sitesini hızlı ve doğru bir biçimde taraması yer alır. Büyük web siteleri üzerinde pek çok arama motoru tüm içeriklerin tarama kısmını gerçekleştiremeyebilir. Bu doğrultuda sitemap’ler ile sitenizi daha doğru şekilde tarayabilirsiniz. Site haritası, SEO için son derece önemli bir unsurdur. Özellikle SEO alanında çalışan pek çok kişinin işlemlerini hızlandırabilir. Bunun yanı sıra;

  • Yeni kurulan bir siteye sahipseniz ya da siteniz üzerinde verilen harici bağlantıların sayısı azsa,
  • Siteniz içerisinde diğer pek çok sayfadan ayrılan ya da birbiri ile bağlantılı olmayan fazla sayıda içerik sayfası arşiviniz varsa,

Site haritası, sitenizin taranabilirliğini yüksek oranda artırabilir.

Site Haritası Dosyası (sitemap.xml) Nasıl Oluşturulur?

Site haritası oluşturmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. İsterseniz sitemap.xml dosyanızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Ya da WordPress gibi paneller kullanıyorsanız Yoast, Rank Math, All in One SEO gibi eklentiler kurarak site haritasının otomatik olarak oluşturabilirsiniz.

Ya da alan adını girerek kendiliğinden site haritası oluşturan uygulamaları ve web sitelerini kullanabilirsiniz.

Yazarak Site Haritası (sitemap.xml) Oluşturma (El ile)

Site haritasını manuel bir şekilde hazırlamak için aşağıdaki kod kısmı kullanabilirsiniz;

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>

<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9“>

<url>

<loc>https://www.example.com/foo.html</loc>

<lastmod>2022-06-04</lastmod>

<changefreq>monthly</changefreq>

<priority>1.0</priority>

</url>

</urlset>

Bu kod kısmında “<>” içerisindeki ifadeler (HTML etiketleri) şunları ifade eder;

<lastmod>: Sayfanın son değiştirildiği tarih.

<changefreq>: Sayfanın güncellenme sıklığı.

<priority>: Sayfanın önem derecesini.

Her bir web sayfası bu kod satırı ile sitemap.xml isimli ve uzantılı bir metin belgesine yazılmalıdır. Blog sayfaları, kategori/tedavi ya da hizmet sayfaları, ürün sayfaları, görseller vb. içerikler için ayrı ayrı site haritaları oluşturulmalıdır.

Tüm bu site haritaları ana site haritasında (Google botlarının sitemap.xml uzantısında ilk göreceği site haritasında) şu şekle benzer yapıda Google botlarına tarif edilmelidir;

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>

<sitemapindex xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>

  <sitemap>

    <loc>https://www.example.com/sitemap1.xml.gz</loc>

  </sitemap>

  <sitemap>

    <loc>https://www.example.com/sitemap2.xml.gz</loc>

  </sitemap>

</sitemapindex>

Yukarıdaki kod satırında https://www.example.com/sitemap1.xml.gz uzantısıyla ilk site haritasının yolu belirtilmiştir. https://www.example.com/sitemap2.xml.gz satırı ile ikinci site haritasının yolu belirtilmiştir. Böylece Google botları web sitesinde hangi görselin, blog içeriğinin, kategori ya da ürün benzeri sayfaların oluşturulduğunu ve yayınlandığını fark edebilir. Arama sonuçlarında göstermek için sayfayı ziyaret edip indeksleyebilir.

Otomatik Site Haritası (sitemap.xml Dosyası) Oluşturma

site haritası

Bazı uygulamaları ya da web sitesini kullanarak site haritasını otomatik bir şekilde oluşturabilirsiniz. Sadece alan adını girerek web sitesinin ya da uygulamanın sitenizi taramasını sağlayabilir ve sitemap.xml çıktısı alabilirsiniz. Otomatik bir şekilde site haritası oluşturduktan sonra yapmanız gereken tek şey sitemap.xml dosyasını ana dizine eklemektir.

Örneğin https://www.xml-sitemaps.com/ sitesini ziyaret edip ilgili alana kendi sitenizin bağlantısını eklerseniz site haritanız otomatik bir şekilde hazırlanıp XML formatında çıktısı verilir. Tek yapmanız gereken XML uzantılı dosyayı sitenizin ana dizinine eklemektir. 

WordPress İçin Site Haritası Oluşturma

WordPress alt yapılı bir siteye sahipseniz site haritası oluşturmanız için herhangi bir zahmete girmeniz gerekmemektedir. Sadece Yoast, Rank Math, All in One SEO eklentisini sitenize kurarak otomatik bir şekilde site haritası oluşturabilirsiniz.

Sitemap.xml Site Haritası Search Console’a Nasıl Eklenir?

Birbirinden farklı pek çok site haritanız mevcut olabilir. Bu site haritaları da Google tarafından kullanılabilir. Kullanımın gerçekleşmesi için de farklı yöntemler vardır. Robots.txt dosyalarında site haritalarının belirtilmesi önemlidir. Bu durum, Google ya da farklı arama motorlarının haritanızı bulmasına kolaylık sağlar. Site haritalarının siteye eklenmesi de şu şekilde gerçekleşebilir;

Search Console hesabının kurulumu hakkında yardım almak ve Search Console hakkında kapsamlı bilgi için Google Search Console Nedir? Ne İşe Yarar? blog içeriğine göz atın.

  • İlk olarak, internet sitesin Google Search Console’a eklemeniz gerekir.
  • Ardından ana sayfaya ulaşarak eklemiş olduğunuz ve site haritasını eklemek istediğiniz mülkün yanına gelebilirsiniz. Bu işlem sırasında “Mülkü Yönet” butonuna tıklayabilirsiniz.
  • “Mülkü Yönet” sayfasına geldikten hemen sonra sol menüde bulunan Site Haritaları sayfasına girebilirsiniz.
  • Ulaşılan sayfa üzerinde karşınızda bulunan “Yeni bir site haritası ekleyin” menüsüne basabilir, haritanızın bağlantısını yapıştırabilirsiniz.
  • “Gönder” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Sitemap.xml Web Sitesine Nasıl Eklenir?

sitemap.xml dosyasını kök dizinine eklemeniz gerekir. Dosya kök dizine eklendikten sonra alanadiniz.com/sitemap.xml bağlantısına giderek site haritası görüntülenebilir.

Site haritasını kök dizine eklemek için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • Web sitenizin yüklü olduğu hosting hesabına giriş yapın.
  • Ardından Cpanel’den Dosya Yöneticisi‘ni açın.

site haritası ekleme

  • “public_html” klasörüne gidin.

site haritasi 4221

  • Yükle” butonuna tıklayın.

site haritası yükleme

  • Ardından “sitemap.xml” dosyasını yükleyin.

site haritasi yukleme 6634

Eğer Cpanel yerine Plesk kullanıyorsanız sitemap.xml dosyasını httpdoc klasörüne yüklemeniz gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Site Haritası Ne Sıklıkla Güncellenmelidir?

Site haritalarının sayıları, web sitelerinin yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu doğrultuşa, site haritalarının da bazı durumlarda güncellenmesi gerekebilir. Yeni URL’ler eklendiğinde ya da eski URL’lerin içeriğini değiştirmiş olduğunuzda site haritalarının güncellenmesi iyi bir fikir olabilir. Bunun yanı sıra web sitelerinin yapısı da değişiklik gösterebilir. İçeriklerinizin ya da içerik türlerinin değişmesi gibi durumlarda da site haritanızın güncellenmesi gerekir.

Büyük ve Karmaşık Sitelerde Site Haritası Nasıl Yönetilir?

Büyük ve karmaşık sitelerin site haritasını yönlendirme kısmında doğru formatı seçmek son derece önemlidir. Bu haritaları oluşturmak için XML, HTML, RSS ve TXT gibi formatları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sayfanın mantıksal olarak düzenlenmesi de önem arz eder. Bu konuda hiyerarşik şekilde düzenleme yapmaya özen gösterilmelidir. Hata sayfaları, yönlendirmeler ve zayıf içeriklerden de uzak durmak gerekir. Düşük kaliteli sayfaların sitenize dahil olmaması önemlidir.

Dinamik İçeriklere Sahip Olan Web Siteleri İçin Site Haritası Nasıl Yönetilir?

Dinamik içeriklere sahip olan web sitelerinde .php .asp gibi yazılım alt yapısı kullanılır. Aynı zamanda veri tabanı kullanımının yaygın olduğu, sunucu girdi çıktılarının sıkça yapıldığı ve yönetim paneline sahip olan web siteleridir. Yönetim paneline sahip olan bu sitelerde güncelleme işlemleri kolayca gerçekleştirilebilir.

Birden Fazla Dil Seçeneğine Sahip Sitelerde Site Haritası Nasıl Olmalıdır?

Birden fazla dil seçeneğine sahip olan web sitelerinde genellikle her biri için farklı URL oluşturulmalıdır. Bu esnada URL’lerin doğru bir biçimde kullanılması da son derece önemlidir. Site haritaları bu kısımda gzip ile sıkıştırılabilir, dosyalar ise UTF 8 ile kodlanabilir.

Birden Fazla Alt Alan Adına Sahip Sitelerde Site Haritası Nasıl Yapılandırılmalıdır?

Google Arama Konsolu kısmından “dizin oluşturma” adımına geçiş yapabilirsiniz. Bu sırada dizine ekleme ile ilgili problem yaşıyorsanız sorunlarınızı kolay bir biçimde kontrol edebilirsiniz. Bu işlemi ise her bir mülk için yapabilirsiniz.

Site Haritası Oluşturmak İçin Hangi Araç ya da Yazılımlar Kullanılmalıdır?
  • Python
  • Sitemaps.org standardına uygun olan XML site haritaları
  • Mobil site haritaları
  • Google Code Search site haritaları
  • ScreamingFrog
  • Ahrefs
  • Semrush
  • SimilarWeb
  • Oncrawl
  • Deepcrawl
  • AWR
  • JetOctopus
Site Haritası On-page SEO Çalışmasının Bir Parçası mıdır?

Site içinde SEO web sitelerinin tasarımlarını, içeriklerini, meta düzenlemelerini ve buna benzer olan teknik konular hakkında arama motorlarının optimize edilmesine yardımcı olan çalışmalara On-Page SEO adı verilir. On-Page SEO, arama motorunda üst sırada yer alabilmek adına son derece önemlidir. Siteye organik akışın sağlanması konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda ürün ya da hizmeetleri hedef kitleye kolayca aktarır.

Google Site Haritası Olmadan Web Sitelerini Dizine Ekler mi?

Siteler genel anlamda küçükse ve sayfaların hepsi düzgün şekilde bağlantılıysa, Googlebot içeriği dizinine ekleyebilir. Ancak bir site haritası, Google’ın web sitenizi ne zaman tarayacağı konusunda karar vermesine imkan tanır. Bu nedenle site haritası, son derece önemlidir.

Site Haritası Oluşturmak Arama Sonuçları Performansını Nasıl Etkiler?

Site haritaları, web siteleri için son derece önemli unsurlardan biridir. Özellikle arama sonuçlarında erişilebilirliği kolaylaştırmaya imkan tanır. Bu doğrultuda web sitenize site haritası ekleyerek arama motorları içeriğini dizine ekleyebilirsiniz. 

Bu sayede ziyaretçilerin web sitenizi bulmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ziyaretçileriniz, site haritaları sayesinde kolayca web sitesinde gezinebilir. Aynı zamanda arama motorları için de kolay gezinme söz konusudur. Bunun yanı sıra web sitesinin yapısını belirleyen unsurlar arasında site haritası yer alır. Sıralamaların yükseltilmesine de imkan tanır.

@seotemel İnstagram hesabını takip etmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın