Gönderiler

SEO Uyumlu İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik Nedir

Bir web sitesinin tasarımını tamamladıktan sonra ikinci önemli olan kısım içeriklerdir. İçerikler sayesinde alt sayfalar ve blog gönderiler hazırlanır. Web sitenizin tasarımı, arama motorlarının sıralama yapmasında önemli olan bir etkendir. Ancak arama motorlarında, belirli arama sorgularının sonuçlarında web sitenizin ilk sıralarda yer alması asıl içeriklerle gerçekleştirilir.

 

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO kelimesi, Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu kavramının baş harflerinden gelir. SEO uyumlu içeriğin ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle SEO kavramının ne olduğunu bilmek gerekir. SEO, ziyaretçilerin arama motorlarında yaptığı araştırmalarda ilk sıralarda yer almak için yapılan tüm çalışmalara verilen bir isimdir. SEO çalışması web sitesinin tasarımında ve site içeriklerinde yapılan bir çalışmadır.

İçeriği SEO uyumlu yazmak, içeriğin Google aramalarında en üst sırada çıkacak şekilde yazılmasına denir. Her arama motorunun kendine özel SEO çalışması vardır. Ancak en popüler arama motoru Google olduğundan en çok Google arama motoruna göre SEO çalışması yapılır.

Örneğin arama motorlarında araştırılan “İstanbul kiralık daire” sorgusunda, Google’ın gösterdiği web sayfaları arasında ilk sırada yer almak için İstanbul kiralık daireyle ilgili SEO uyumlu makale yazmanız gerekir. Yani belirli bir arama sorgusu araştırıldığında, web sitenizin Google arama motorunun ilk sonuçları arasında yer alması için içeriğinizin SEO uyumlu olması gerekir.

 

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

Bir içeriğin Google arama motorunda, ilk sıralarda yer alması için bazı kurallara uyması gerekiyor. Örneğin arama sorgusuna karşılık gelen anahtar kelimenin ilk paragrafta yer alması gerekir. Giriş paragrafından sonra H2 etiketiyle bir başlık oluşturulması ve bu başlıkta anahtar kelimenin geçirilmesi gerekir. Daha sonrasında her bir anahtar kelimenin arasında belirli kelimeler olacak şekilde anahtar kelimelerin yeterli oranda kullanılması gerekir…

Tüm bu anlatılanlar SEO uyumlu içerik yazmanın teorik kısmıdır. Ancak burada önemli olan içeriğinizin bu kalıplara uyumlu olması değildir. SEO uyumlu içerik yazmayı öğrenmek istiyor ve Google arama motorunun ilk sıralarında yer almak istiyorsanız öncelikle Google’ın vizyonunu anlamaya çalışmalısınız. Google arama motoru ziyaretçiyi, en doğru bilgiye en hızlı bir şekilde ulaştırmak istiyor.

Şimdi bir düşünün! İnternette bir konuyu araştırıyorsunuz ve Google’dan ulaştığınız bir web sitesinin içeriğini okuyorsunuz. İçeriğin okumaya değer olduğunu düşünmeniz için o içeriğin ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi vermesi gerekir. Aynı zamanda anlaşılır, akıcı bir dilde olması gerekir. Eğer okuduğunuz içerik bu şekildeyse sıkılmadan okumaya ve öğrenmeye devam edersiniz.

Ancak kötü bir şekilde hazırlanmış bir içeriği okurken aynı şeyleri düşünebilir misiniz? Bazı kelimelerin sık sık tekrarlandığı, gereksiz sözcüklerle dolu olan, ihtiyaç duyulan bilgiyi karşılamaması yada kısmen karşılaması sonucunda o içeriği okumaya devam eder misiniz? Muhtemelen etmezsiniz. Çünkü istatistiklere bakıldığında ziyaretçilerin %80’ninden fazlası bu tarz içerikleri okumayı yarıda bırakıyor ve başka bir web sayfasını ziyaret ediyor.

İşte SEO uyumlu içerik yazarken hem Google sonuçlarının ilk sırasında yer almayı hedeflemeli, hem de gelen ziyaretçinin dikkatini çekmelisiniz. Böylece başarılı bir şekilde SEO uyumlu içeriği üretmiş olursunuz. Bu başarı sayesinde web sayfanızın hemen çıkma oranı düşük; kullanıcı, görüntülenme ve oturum sayısı yüksek olur.

SEO uyumlu içeriğin nasıl yazıldığını anlayabilmek için sizlere adım adım SEO uyumlu içerik yazmanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

 

İlk Hedef: Kullanıcı Deneyimi

İlk Hedef: Kullanıcı Deneyimi

Hazırladığınız bir içerikte dikkat etmeniz gereken ilk püf nokta içeriğin yüksek kaliteye sahip olmasıdır. Yani ziyaretçi, içeriği okuyacağı zaman istediği bilgiyi eksiksiz bir şekilde edinmelidir. Bunun için bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir.

İçeriği hazırlarken yazım kurallarına çok dikkat etmeniz gerekir. Yazdığınız bir kelimenin TDK uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yazarken yazım yanlışı yapmadığınızdan emin olmak için TDK sitesine sık sık başvurabilirsiniz. Bu şekilde yazım yanlışı içermeyen, imlâ kurallarına uyacak şekilde içeriğinizi hazırlamalısınız.

İçeriğinizi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşturmalısınız. Giriş kısmında temel bilgileri verebilir ve ziyaretçiye içerikte nelerin olduğundan bahsedebilirsiniz. Gelişme bölümünde ilgili konu hakkındaki tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girmelisiniz. Sonuç bölümünde içeriğinizi yavaş yavaş sonlandırmalı ve call to action kullanımı yapmalısınız. Call to action (Eyleme geçirme) kısmında ziyaretçinin fazladan daha fazla bilgiye erişmesini sağlayabilirsiniz.

İçeriğin giriş kısmı ziyaretçinin ilgisini cezbetmek için hayati önem taşır. Gelişme kısmıysa içeriğin bilgi açısından kalitesini belli eden kısımdır. Sonuç kısmıysa ziyaretçiyi harekete geçiren yada web sitesiyle veya sosyal medya hesaplarınızla daha fazla etkileşime girmesini sağlayan kısımdır.

Örneğin içeriğin sonuç kısmında yazdığınız makalenin konusuyla ilgili olan başka bir makalenize yönlendirme yapabilirsiniz. Yada satış odaklı e-ticaret sitesi için içerik hazırlıyorsanız bu kısımda ziyaretçiyi ikna etmeli ve ona ürün satacağınız bir bağlantıyı etkileyici bir şekilde sunmalısınız.

 

Kullanıcı Odaklı İçerik Yazmanın Püf Noktaları

  • Hazırladığınız içeriğin özgün olmasına çok dikkat edin. Kopya içerikler Google algoritması tarafından kolaylıkla algılanabiliyor. Bu yüzden yazdığınız tüm cümlelerin size ait olması gerekiyor.
  • Eğer alıntı yapacaksanız bu alıntının kaynağını mutlaka belirtin.
  • Hazırladığınız içeriğin konusunu internette araştırın. Diğer internet sitelerinin yazdığınız konuyla ilgili bilgi eksikliğini keşfedin. Başka sitelerde var olmayan bu bilgilere kendi içeriğinizde yer verin.
  • Uzun cümleler kurmaktan kaçının. Kurduğunuz cümle en fazla 15 kelimeden oluşacak şekilde hazırlanmalıdır. Böylece anlatım bozukluğu yapma olasılığınız en aza inecektir.
  • Gereksiz sözcük kullanarak içeriğin fazla kelime sayısına sahip olmasından kaçının. Birçok kişi uzun makale okumaktan sıkılır. Ziyaret ettiği web sayfasındaki içeriğin uzun olmasından korkar ve okumaya üşenir.
  • İçeriğinizin konusuyla ilgili olan can alıcı noktaları kalın yada eğik harflerle yazın.
  • Paragraflarınızın çok uzun olmasından sakının. Paragraflarınızda ortalama 40-60 cümle içermeye özen gösterin.
  • İçeriğin uzunluğu (toplam kelime sayısı) en az 300 olmalıdır. Bu yüzden bir içeriği hazırlarken en az 300-500 kelimeden oluşmasına özen gösterin.
  • Google, uzun içerikleri sever. Eğer hazırladığınız içeriğin konusu geniş kapsamlıysa 1000-2000 kelime arasında içerik hazırlamaya özen gösterin. Ek olarak uzun içeriklerin ilk sayfada yer alma ve sosyal medya mecralarında paylaşılma olasılığı her zaman daha yüksektir.
  • İçeriğinize telifsiz, dikkat çekici görseller ekleyin. Görsel içermeyen uzun içerikler, ziyaretçilerin gözünde korkutucu ve sıkıcı bir görünüme sahip olur.

 

İkinci Hedef: Google Algoritması

İkinci Hedef: Google Algoritması

Google algoritması, arama motorunda sıralanacak olan web sayfalarını gizli kriterlere göre listeleyen ve onları puanlayarak ziyaretçinin ekranında sıralayan bir yazılımdır. Yani içeriğinizin ilk sırada yer alması yada üçüncü sayfada yer edinmesi Google algoritmasıyla gerçekleşir. Bu algoritma olukça karmaşıktır. Aynı zamanda her gün birçok güncellemeye maruz kalmaktadır.

Google algoritması oldukça güçlüdür. Bu yüzden SEO uyumlu içerik hazırlarken hile yapmaya çalışmayın. Algoritmayı ilk seferde kandırmayı başarsanız da içeriğiniz en sonunda fark edilecek ve hile yapılması durumunda cezalandırılacaktır. Google algoritmasının kötü içerikleri ve web sayfaları için ceza sistemi de bulunmaktadır.

Sonuç itibariyle SEO uyumlu içerik yazarken kopyala/yapıştır gibi hilelere başvurmamanız gerekir. Aynı zamanda belirli bir makaleyi alıp, bazı kelimeleri eş anlamlarıyla değiştiren “spin” araçlarının kullanımından uzak durun.

Algoritmayla birebir uyumlu, SEO uyumlu içerik yazmanın bazı püf noktaları vardır. Ancak öncelikle içeriği yazmaya başlamadan önce yazacağınız konunun anahtar kelimelerini tespit etmeniz gerekir. Bunun için birçok pahalı SEO ve anahtar kelime aracı bulunur. Semrush ve Keyword Tool sıklıkla kullanılan araçlardan en popüler olanlarıdır. Bunun yanında Ahref ve diğer birçok SEO araçları da sıklıkla kullanılır.

Ancak bunlar ücretli araçlardır. Kısıtlı özelliklerle ücretsiz anahtar kelime aracına sahip olmak istiyorsanız Word Tracker, Keyword Tool, Cognitive SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanarak içerik üreteceğiniz ilgili konu hakkında ilk olarak anahtar kelime analizi yapın. Daha sonrasında içeriğin bir taslağını oluşturun. İçerik taslağı, hazırlanacak olan içeriğin önceden oluşturulmuş bir planıdır. Bu taslak sayesinde hazırlayacağınız içerikte hangi bilgilere ve başlıklara yer verileceği belli olur. İçeriğin ne uzunlukta olacağı ve tamamlandığında nasıl bir makale olacağını önceden görmenizi sağlar. Taslağı oluşturduktan sonra bu taslağa göre SEO uyumlu içeriğinizi yazmaya başlayabilirsiniz.

 

SEO Uyumlu Makale Yazmanın Püf Noktaları

  • Anahtar kelime analizi yapın ve sonrasında içerik taslağını oluşturun. Bu taslakta içeriğin kaç kelimeden oluşacağı, hangi bilgileri ve başlıkları içereceği belli olmalıdır.
  • Giriş paragrafında odak anahtar kelimenizi mutlaka kullanmalısınız. Giriş paragrafından sonra can alıcı bir H2 başlığı oluşturmalı ve bu başlıkta anahtar kelimenizi geçirmelisiniz. Örneğin “baş ağrısı” anahtar kelimesiyle ilgili bir makale yazıyorsanız bu anahtar kelimeyi hem giriş paragrafında hem de H2 başlığında (örneğin; Baş Ağrısı Nasıl Geçer?) kullanmalısınız.
  • Kullandığınız anahtar kelimeler, içeriğin yaklaşık %3‘ünü oluşturmalıdır. Anahtar kelimeleri çok fazla kullanmamalı ve her anahtar kelime arasında az sözcük bulunmamalıdır.
  • H1 başlığından bir tane kullanmalısınız. Bunu dışında H2, H3 ve H4 başlıklarını hiyerarşik bir düzende kullanmalısınız. Örneğin H1 başlığı “Elma” ise H2 başlıkları “Kırmızı Elma” ve “Yeşil Elma” olacak şekilde konuyu bütünden özele doğru ilerletmelidir.
  • İçerik başlığı çok uzun olmamalıdır. Başlık, yaklaşık olarak 50 ile 70 karakterden (3 ile 7 kelimeden ) oluşmalıdır.
  • İçeriğinizde kullandığınız görseller JPG, JPEG, GIF yada WebP uzantılı olmalıdır. Görsellerin boyutları 100 KB’dan düşük olacak şekilde optimize edilmelidir. Aynı zamanda ALT etiketleri (alternatif metinleri) anahtar kelimenizi içererek şekilde girilmelidir.
  • İçeriğinizde anahtar kelimeleri sık sık kullanmamalısınız. Bu şekilde spam kullanım yapmak yerine anahtar kelimenizin eş anlamlarını kullanmalı ve semantik kullanımı gerçekleştirmelisiniz.
  • İçeriğinizin meta açıklamasını girmelisiniz. Meta açıklamasını 120 ile 156 karakter arasında oluşturmalısınız. Aynı zamanda meta açıklamasında anahtar kelimeye yer vermelisiniz.
  • İçeriğinizde dahili linklere yer vermelisiniz. Dahili linkler “dofollow” parametresiyle verilmelidir. Hiçbir şekilde dahili bağlantıları “nofollow” şeklinde yapılandırmamalısınız.
  • Ek olarak içerikte harici bağlantılara da yer vermelisiniz. Eğer vereceğiniz bağlantıya ait olan site sıralaması düşük, spam içerikler barındıran ve arama motorları tarafından çok sevilen bir site değilse “nofollow” parametresiyle verilmelidir. Eğer bağlantının sıralaması iyiyse ve arama motorları tarafından bağlantının ait olduğu site sevilen bir siteyse “dofollow” yapılandırılmasıyla kullanılabilir.

İçerik hazırlarken her zaman bu püf noktalara katı bir şekilde bağlı olmak zorunda değilsiniz. İçerik türleri birbirinden farklı olabilmektedir. Örneğin bir blog içeriği sadece bilgi verici, açıklayıcı bir içerik olabilir. Bunun dışında listeleme tarzında bir içerikte yazmak isteyebilirsiniz. Buna örnek verecek olursak “en iyi korku filmleri” hakkında bilgi veren bir içerik “listeleme” içeriğidir. Bu tarz içeriklerde en iyiden en kötüye doğru filmler başlıklar altında ziyaretçiye anlatılır.

Listeleme içeriklerinde sadece H3 başlıklarıyla filmler teker teker yazılabilir. Anahtar kelime kullanımıysa sadece giriş paragrafında yapılabilir. Aynı zamanda ek olarak filmlerin içerisinde de anahtar kelimeler kullanılabilir. Listeleme içeriklerinde herhangi bir anahtar kelime kullanmadan Google arama motorunun ilk sayfalarında sıralama bile elde edilebilir.

Tüm bunlarında sonucunda içeriğinizi hazırlarken ilk olarak SEO uyumlu yazmaya çalışmak yerine kullanıcı deneyimini düşünmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü Google, “içerik kraldır.” sloganıyla çalışan bir arama motorudur. Sabit kurallara göre içerikleri kullanıcılara göstermek yerine en iyi anlatıma sahip, kullanıcı dostu olan kaliteli içerikleri ziyaretçilerine göstermek isteyecektir.

 

Bir yanıt yazın